Acasă Stirile zilei Presa britanica elogiaza Romania intr-un articol amplu! Vezi lucrurile care i-au fascinat...

Presa britanica elogiaza Romania intr-un articol amplu! Vezi lucrurile care i-au fascinat pe englezi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Frumusetea tarii noastre si unele dintre trasaturile sale inedite sunt laudate in presa din Marea Britanie intr-un articol publicat miercuri de cotidianul The Telegraph, intitulat ”18 fascinating things you didn’t know about Romania” („18 lucruri fascinante pe care nu le stiati despre Romania”).

Pentru a marca 140 de ani de la castigarea Independentei Romaniei, publicatia britanica ofera cititorilor sai detalii despre cele mai reprezentative atractii de pe plaiurile mioritice, precum cladirea Palatului Parlamentului, soseaua Transfagarasan, statuia lui Decebal de la Portile de Fier sau cimitirul de la Sapanta, neuitand insa sa aminteasca viteza 4G ”de invidiat”, unele dintre cele mai ”dragute” librarii, Arcul de Triumf din Capitala, bisericile ”spectaculoase”, reteaua feroviara ”impresionanta”, marii inventatori romani, cel mai mare steag din lume, dar si prezenta bizonului si a ursului brun in padurile din tara noastra, scrie Agerpres.

Despre ”vasta cladire” a Palatului Parlamentului din Bucuresti, The Telegraph scrie ca santierul a ”inceput in timpul ultimilor ani ai conducerii lui Nicolae Ceausescu si s-a incheiat in 1997 (la sapte ani dupa moartea sa)”, ca are 240 de metri lungime, 270 de metri latime, 86 de metri inaltime (12 etaje) ”si a costat cifra uluitoare de 3 miliarde de euro”.
Ziarul britanic aminteste ca la acest proiect au lucrat 100.000 de persoane dintre care se crede ca mai multe sute ar fi murit in timpul lucrului. ”Cladirea are 1.100 de incaperi (marea majoritate sunt goale) si o factura anuala pentru incalzire de 6 milioane de dolari, echivalentul necesar pentru un mic oras.

Exista opt niveluri subterane, ca si un buncar nuclear care face legatura cu alte cladiri guvernamentale prin 20 de kilometri de tuneluri”, subliniaza cotidianul care completeaza ca suprafata de 365.000 de metri patrati cat acopera aceasta cladire este intrecuta doar de Pentagon in topul celor mai mari spatii administrative din lume, dar si ca are ”o umbra mai mare decat Marea Piramida din Giza”. ”inauntru se gasesc 3.500 tone de cristal, 480 de candelabre si 1.409 surse de iluminat din tavan, in timp ce pentru usile si ferestrele monumentale au fost utilizate 700.000 de tone de otel si bronz”, mentioneaza The Telegraph adaugand ca Palatul Parlamentului a fost recunoscut de Guinness World Records drept cea mai grea cladire de pe planeta.

Transfagarasanul nu este nici el uitat de publicatia din Marea Britanie care aminteste ca vedeta britanica Jeremy Clarkson l-a declarat in cadrul emisiunii sale dedicate autovehiculelor ca este ”cea mai buna sosea din lume”. ”Oricum ai privi-o, este o dovada extraordinara de inginerie: o intindere de asfalt plina de tuneluri, viaducte si poduri, care pune la incercare indemanarea soferilor de a aborda acele de par. Drumul este inca una dintre creatiile lui Ceausescu. El a dorit sa se asigure ca in cazul unei invazii sovietice exista o cale rapida de scapare prin pasurile strategice (si frumoase)”, scrie The Telegraph care aminteste ca soseaua nu a fost utilizata insa niciodata in acest scop.

Persoanelor care doresc sa viziteze Romania li se atrage atentia ca in tara noastra ar putea vedea in libertate ursul brun, dar si bizonul, cel mai mare mamifer din Europa, vanat in trecut aproape pana la extinctie, dar care a fost reintrodus in ultimii ani in mai multe tari din Europa.

Cotidianul britanic mentioneaza in articolul publicat miercuri ca Romania este ”adevarata casa a lui Borat” amintind ca in pelicula cu acelasi nume a lui Sacha Baron Cohen, scena in care se presupunea ca se afla casa natala a personajului principal nu era de fapt filmata in Kazahstan, ci in satul Glod din Romania. Alte filme turnate in tara noastra si mentionate in material sunt ”Cold Mountain” si ”Anaconda III”.

Printre caracteristicile si atractiile din Romania jurnalistul britanic Oliver Smith, realizatorul articolului, a inclus libraria Carturesti Carusel, ”una dintre cele mai dragute librarii din lume”, deschisa in 2015 intr-o cladire din secolul al XIX-lea din centrul Capitalei si care a fost restaurata, care contine astazi ”peste 10.000 de carti, 5.000 de albume si DVD-uri si un bistro la etajul superior”.

De asemenea, in materialul despre tara noastra se mentioneaza viteza ”de invidiat” a retelei 4G care plaseaza Romania intr-un top al vitezelor la internet pe un ”impresionant” loc 4 din 78 de tari, conform OpenSignal. ”Utilizatorii se pot astepta la viteze de 35,61 Mbps, in medie, in comparatie cu doar 21,16 Mbps in Marea Britanie”, se subliniaza in articol.

Cei 22.298 de kilometri de cale ferata din Romania alcatuiesc o retea feroviara ”impresionanta”, potrivit The Telegraph, ocupand locul 15 in topul celor mai extinse din lume, chiar daca tara noastra se afla ”abia pe locul 81” la nivel mondial din punct de vedere al suprafetei ocupate.

Printre prezentele inedite din Romania, publicatia britanica include Arcul de Triumf din Bucuresti, semnele ”ca la Hollywood” din orasele Brasov si Rasnov, Cimitirul Vesel de la Sapanta cu mormintele sale pline de culoare, realizarea celui mai mare steag din lume, in 2013, masurand 349 de metri pe 227 metri si cantarind cinci tone, dar si cel mai mare carnat din lume, cel mai mare gulas si imprimarea celui mai mare document legal din lume.

De asemenea, Chipul lui Decebal de la Cazanele Dunarii, realizat intre anii 1994 si 2004, care ”il infatiseaza pe ultimul rege al Daciei, care a luptat contra Imperiului Roman”, este comparat de autorul articolului cu sculpturile de pe Muntele Rushmore din Statele Unite.

Pe de alta parte, in articolul din The Telegraph se mentioneaza ca ”Romania se afla pe locul al cincilea in topul celor mai amatoare de alcool tari din lume, in urma altor patru tari est-europene, Belarus, Rusia, Moldova si Lituania” indicand faptul ca ”un consumator mediu roman ar bea 14,4 litri de alcool pur pe an spre deosebire de 11,6 litri (cat este consumul estimat — n.r.) in Marea Britanie”. De asemenea, publicatia completeaza ca tara noastra ocupa locul 16 in topul consumatorilor de vin — mentionand ca este unul dintre cei mai importanti producatori de vin din lume — si locul 10 in topul consumatorilor de bere.

in topul celor mai fascinante lucruri mai putin cunoscute in lume despre Romania a fost inclus si faptul ca Francesco Illy, fondatorul companiei italiene Illy, s-a nascut la Timisoara. ”El nu a fost inclus in lista realizata in 2006 cu ‘100 Cei mai importanti romani’, condusa de stefan cel Mare si in care se afla Nadia Comaneci si Gheorghe Hagi”, se mentioneaza in articol.

in ceea ce priveste oamenii de stiinta romani, The Telegraph ii aminteste pe inventatorii Nicolae Paulescu, Henri Coanda si Petrache Poenaru, dar si pe laureatii Nobel George Emil Palade (medicina), Elie Wiesel (pace), Herta Müller (literatura) si Stefan Hell (chimie).

Bisericile romanesti sunt descrise drept ”spectaculoase”. ”in Romania se gasesc sapte dintre siturile incluse in patrimoniului mondial UNESCO, printre acestea numarandu-se cele opt biserici din nordul Moldovei, acoperite cu fresce minunate (Biserica Voronet a fost definita drept Capela Sixtina a Romaniei), si bisericile de lemn din Maramures, tot opt, inclusiv Manastirea Sapanta-Peri, considerata cea mai inalta biserica de lemn din lume”, se arata in articol.