Acasă Stirile zilei Stiinta PREMIUL NOBEL pentru Fizica, castigat de inventatorii LED-ului albastru!

PREMIUL NOBEL pentru Fizica, castigat de inventatorii LED-ului albastru!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Inventatorii LED-ului albastru, cercetatorii japonezi Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Shuji Nakamura au castigat premiul Nobel pentru fizica in 2014, informeaza site-ul oficial al acestor distinctii prestigioase.

Comitetul Nobel i-a recompensat pe cercetatorii Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Shuji Nakamura pentru inventarea diodelor electroluminiscente (LED, n.r.). Potrivit comunicatului Academiei de stiinte suedeze, cei trei cercetatori au fost recompensati pentru „inventarea diodelor cu emisie de lumina albastra care au permis dezvoltarea unor surse de lumina alba, puternice si economice”.

In 2013, laureatii premiului Nobel pentru fizica au fost cercetatorul belgian François Englert si cercetatorul britanic Peter W. Higgs pentru descoperirea teoretica a mecanismului care contribuie la o mai buna intelegere a originii masei particulelor subatomice. In 2012, ideile lor au fost confirmate de descoperirea asa-numitei particule a lui Higgs de catre savantii de la laboratorul CERN de lânga Geneva, in Elvetia. Teoria premiata cu Nobel in 2013 reprezinta o parte centrala a Modelului Standard din fizica particulelor, care descrie felul in care Universul este alcatuit.

Sezonul Nobel din 2014 a debutat luni, când cercetatorii John O’Keefe, May-Britt Moser si Edvard I. Moser au fost recompensati cu premiul pentru medicina pentru descoperirea celulelor care alcatuiesc sistemul de pozitionare din creier, supranumit „GPS-ul intern”.

Sursa: mediafax.ro