Acasă Timp liber Cultura Premiul Nobel pentru Economie a fost castigat de Eugene Fama, Lars Peters...

Premiul Nobel pentru Economie a fost castigat de Eugene Fama, Lars Peters Hanson si Robert Shiller!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2013 a fost atribuit profesorilor americani Eugene Fama, Lars Peter Hansen si Robert Shiller pentru lucrarile lor in domeniul analizei preturilor pe pietele financiare, a anuntat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel, transmit AFP si Reuters.

Odata cu atribuirea premiului pentru Economie se incheie sezonul 2013 al Premiilor Nobel.

Eugene F. Fama si Lars Peter Hansen, ambii profesori la Universitatea din Chicago, alaturi de Robert J. Shiller, profesor la Universitatea Yale, au fost recompensati cu ‘Premiul Bancii Suediei in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel’, dupa cum este numele oficial al premiului, si opt milioane de coroane (1,2 milioane de dolari) pentru ‘analizele lor empirice asupra preturilor activelor’.

Anul trecut, Premiul Nobelul pentru Economie a fost primit tot de doi cercetatori americani: Alvin Roth si Lloyd Shapley pentru teoria alocarilor stabile si designul pietei. De altfel, economisti americani sunt mari castigatori ai Premiilor Nobel pentru Economie. In ultimii zece ani, 17 laureati din 20 au fost americani.

Premiul Nobel pentru economie a fost instituit in anul 1968 de catre Banca Centrala a Suediei si a fost decernat pentru prima data in 1969. Premiul este finantat de Banca Centrala a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finantate de Fundatia Nobel.