Acasă Stirile zilei Premiera! Un cercetator roman a coordonat cartografierea energiei luminoase din Calea Lactee!...

Premiera! Un cercetator roman a coordonat cartografierea energiei luminoase din Calea Lactee! „Intelegem cum stelele se nasc si evolueaza”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O echipa internationala de cercetatori, coordonata de Cristina C. Popescu, a realizat pentru prima data o cartografiere a intregii distributii de energie luminoasa din Calea Lactee, nu doar lumina perceputa de ochiul uman, ci si lumina „invizibila”, cum ar fi cea in infrarosu sau ultraviolet, informeaza un comunicat al Agentiei Spatiale Romane (ROSA).

Cercetarea a fost facuta de o echipa de oameni de stiinta de la Institutul Astronomic al Academiei Romane, Universitatea Central Lancashire (Marea Britanie) si Institutul Max Planck pentru Fizica Nucleara din Heidelberg (Germania).

Profesor doctor Cristina C. Popescu, care activeaza la Institutul Astronomic al Academiei Romane si Universitatea Central Lancashire, este vicepresedinte al Comisiei J1 in cadrul Uniunii Astronomice Internationale.

Ea semneaza in calitate de prim autor articolul stiintific ce anunta aceste rezultate, publicat recent in prestigioasa revista „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”.

„Nu doar ca am determinat distributia de energie luminoasa in interiorul Caii Lactee, dar am reusit sa determinam intregul continut de stele si praf interstelar din Calea Lactee”, a declarat Cristina C. Popescu, potrivit sursei citate.

Rezultatele stiintifice au fost posibile datorita folosirii unei metode noi care presupune calcule pe supercomputere ce determina cu precizie destinul tuturor fotonilor din galaxie, inclusiv al celor emisi de praful interstelar sub forma de radiatie termica (lumina infrarosie) si care fac previziuni legate de cum ar arata Calea Lactee in spectrul ultraviolet, vizual si al radiatiei termice.

Potrivit ROSA, modelarea distributiei luminii in Calea Lactee a fost un proces puternic interdisciplinar, aducand la un loc astrofizica optica si in infrarosu si fizica particulelor elementare.

„Munca noastra a necesitat o colaborare intre specialisti in modelarea emisiilor de la galaxii in procese la energie joasa si specialisti de la Institutul Max Planck pentru Fizica Nucleara, care utilizeaza tehnici dezvoltate in fizica particulelor elementare pentru a masura si interpreta emisii la energii inalte de la raze cosmice”, a declarat dr. Mark Rushton de la Institutul Astronomic al Academiei Romane, coautor al studiului, citat intr-un comunicat al Academiei Romane.

„Este o realizare importanta a unei echipe de astronomi coordonata de doctor Cristina Popescu (…) Astronomii au cartografiat, pentru prima oara, intreaga distributie de energie luminoasa din galaxie. Acest rezultat important este crucial in intelegerea modului in care stelele se nasc si evolueaza la scara timpului cosmic”, a declarat dr. Dan Alin Nedelcu, directorul Institutului Astronomic al Academiei Romane.

Sursa: Agerpres