Acasă Sanatate Premiera in oncologie: Cancerul maduvei osoase a fost invins de o tulpina...

Premiera in oncologie: Cancerul maduvei osoase a fost invins de o tulpina modificata a virusului rujeolei

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pentru prima data in istoria oncologiei, o femeie in varsta de 49 de ani a fost vindecata de un cancer al maduvei osoase prin injectarea in doze mari a unei tulpini modificate a virusului rujeolei, potrivit AFP.

„Este vorba despre primul studiu clinic care arata fezabilitatea unei terapii virale contra cancerelor care au facut deja metastaze”, a subliniat Stephen Russell, medic hematolog la Mayo Clinic din statul american Minnesota, principalul creator al acestei terapii anticancer bazate pe virusuri.

Acest tratament nu a avut insa acelasi succes pe o a doua pacienta, al carei cancer a fost totusi diminuat prin aceasta terapie virala, au precizat cercetatorii. Studiul sau a fost publicat in revista Mayo Clinic Proceedings.

„Aceste paciente nu mai raspundeau la celelalte terapii si trecusera prin mai multe recidive ale cancerelor lor”, a adaugat coordonatorul studiului.

Cele doua paciente au primit fiecare o singura doza din acest vaccin ce continea tulpini modificate genetic ale virusului rujeolei, capabile sa tinteasca celulele canceroase.

Doza primita de fiecare dintre paciente ar fi putut fi folosita pentru a vaccina 10 milioane de persoane.

Cele doua paciente au reactionat pozitiv la acest tratament, prezentand o reducere a celulelor canceroase. Una dintre ele a intrat in remisie completa si nu mai prezinta nicio urma de cancer de peste sase luni.

Pacientele sufereau de mielom multiplu, un cancer al celulelor plasmatice din maduva osoasa, care provoaca tumori osoase.

Acest tip de cancer raspunde de obicei la tratamente care stimuleaza sistemul imunitar, dar sfarseste adeseori prin a iesi invingator si este rareori vindecat.

Virusologia anticancer, care recurge la agenti patogeni modificati pentru a ataca celulele canceroase, este folosita inca din anii ’50.

Mii de bolnavi au fost tratati cu ajutorul acestei tehnici care foloseste numeroase familii de virusuri, inclusiv cel al herpesului si cel al gripei.

In acest caz, a fost vorba de primul studiu din lume, bine documentat, despre remisia completa a unei paciente diagnosticate cu un cancer invaziv, dupa injectarea unei singure doze de virus.