Acasă Stirile zilei Justitia Prejudiciu de 1,8 miliarde de euro! Dosarul Lukoil a fost trimis in...

Prejudiciu de 1,8 miliarde de euro! Dosarul Lukoil a fost trimis in instanta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a SC Petrotel Lukoil Ploiesti si a SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru spalare de bani, folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

Potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul oficial al Ministerului Public, in acelasi dosar au fost deferite justitiei mai multe persoane din conducerea Petrotel Lukoil Ploiesti, intre care se afla si cetateni rusi.

Astfel, au fost trimisi in judecata directorul general al Petrotel Lukoil Ploiesti si membru in Consiliului de Administratie (CA) al societatii, cetateanul rus Andrey Bogdanov, acuzat de folosirea cu rea credinta a capitalului societatii si spalare de bani, precum si cetatenii rusi Alexey Voinstev, director general adjunct in cadrul societatii de la Ploiesti, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii, si Olga Kuzina, director general adjunct in cadrul Petrotel Lukoil Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, dar si Andrei Rata, cetatean moldovean, membru in CA al Petrotel Lukoil Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosirea cu rea credinta a creditului societatii, si spalare de bani, Dan Danulescu, director general adjunct in cadrul societatii de la Ploiesti, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, si Dorel Dutu, contabil sef in cadrul Petrotel Lukoil Ploiesti, pentru complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, potrivit Agerpres.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in perioada 2011-2014, inculpatii din acest dosar „in calitate de administratori si directori generali ai S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, cu stiinta au folosit cu rea-credinta bunurile si creditul de care se bucura societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societati comerciale in care aveau interes direct sau indirect, prin incheierea in numele si pe seama S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti a unor contracte de achizitie de materie prima (titei), precum si prin incheierea unor contracte de livrare de produse finite in conditii de pret dezavantajoase societatii comerciale, avand ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preturi de livrare situate sub costurile de productie”.

Anchetatorii sustin, de asemenea, ca in aceeasi perioada inculpatii „cu stiinta” au folosit cu rea-credinta creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, intr-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membra a grupului Lukoil, in care aveau un interes direct sau indirect.

Concret, sefii din cadrul rafinariei ploiestene sunt acuzati ca au dispus, autorizat si incuviintat efectuarea de plati cu titlul de restituire de imprumut in virtutea unor contracte de creditare in cadrul carora S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti avea calitatea de imprumutat-debitor, „sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume imprumutate carora, cu stiinta si in detrimentul societatii, le-au schimbat destinatia prin stingerea unui imprumut in curs, favorabil ca si conditii de creditare cu un imprumut defavorabil ca si conditii de creditare destinat investitiilor si care nu s-au regasit in investitiile societatii precum si sume restituite cu titlu de rambursare imprumut si provenite dintr-un aport de capital simulat”.

Sefii din cadrul rafinariei din Ploiesti ce apartine grupului Lukoil sunt, de asemenea, acuzati ca in aceeasi perioada „cu intentie au dispus si ordonat transferuri de sume de bani cunoscand ca acestea provin din savarsirea infractiunii de utilizare cu rea-credinta a creditului societatii, fapte care intrunescelementele constitutive ale infractiunii de spalare de bani”.

Prejudiciul cauzat prin savarsirea de catre inculpati a infractiunilor retinute in sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

Pentru recuperarea prejudiciului procurorii au pus sechestru pe un numar de 176.840.629 actiuni la o valoare de 2,5 lei/actiune, in valoare totala de 442.101.572,5 lei, pe primele de emisiune detinute de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, actionar majoritar in cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, in valoare totala de 1.880.931.388 lei, pe conturile detinute de Petrotel Lukoil SA Ploiesti la ABN AMRO BANK Olanda devenita, ulterior RBS BANK Olanda, precum si pe sumele ce se vor vira ulterior, pana la concurenta sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

Au fost, de asemenea, puse sub sechestru asigurator in acest dosar conturile detinute de tertul actionar majoritar al inc. SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, Europe Holdings Bvatrium Olanda la CITY BANK LONDRA, pana la concurenta sumei de 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Prahova.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos