Acasă Stirile zilei Stiinta PREDICTIILE cartitei Phil despre PRIMAVARA aceasta! VIDEO

PREDICTIILE cartitei Phil despre PRIMAVARA aceasta! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Predictiile cartitei Phil arata ca vor mai fi sase saptamani de frig, dupa care putem rasufla usurati, scrie Reuters.

In fiecare an de Ziua Cartitei, la 2 februarie, americanii isi indreapta atentia asupra acestei rozatoare pentru a afla cat de lunga va fi iarna.

Cartita Phil de la Punxsutawney si-a facut aparitia in gura vizuinii in jurul pranzului pentru a-si prezenta prognoza meteorologica in fata mai multor mii de entuziasti care au indurat frigul din Pennsylvania pentru a afla ca rozatorul profet si-a vazut umbra, ceea ce inseamna ca primavara va sosi cu intarziere anul acesta. Phil spune, conform celor care stiu sa ii descifreze tainele, ca vor mai fi sase saptamani de frig, dupa care pot rasufla usurati.

De-a lungul celor 128 de ani de traditie a predictiilor meteorologice cu rozatoare, acestea si-au vazut umbra de 100 de ori, incepand cu anul 1887, conform organizatiei Punxsutawney Groundhog Club’s Inner Circle, organizatoarea evenimentului.

Ziua Cartitei este bazata pe o traditie germana conform careia, daca un animal care a hibernat face umbra in ziua de 2 februarie, iarna va mai dura cel putin inca 6 saptamani. Daca nu se constata nici o umbra, primavara va veni mai repede.

Ziua cartitei, considera folcloristii, este descendentul direct al sarbatorii crestine timpurii Candlemas (mesa lumanarilor), celebrata la 2 februarie — o zi de rugaciune, in care reprezentantii Bisercii ofereau lumanari enoriasilor. S-a transmis, din generatie in generatie, superstitia ca daca in acea zi cerul va fi senin, vor urma 40 de zile de vreme urata.

Evenimentul predictiilor lui Phil atrage in fiecare an intre 10.000 si 15.000 de spectatori, conform purtatorului de cuvant al Clubului Groundhog, Luke Webber.

Ziua cartitei, devenita si subiect de film, este organizata de un cerc alcatuit din distinsi domni (numit Cercul Inchis) imbracati ca la carte, cu joben, frac, camasi albe si papioane. Acestia se ocupa, in timpul anului, de ingrijirea cartitei, iar la 2 februarie, dupa ceremonia de prezicere a vremii, traduc in limba engleza sunetele emise de Phil.

La noi, ursul este cel care prezice vremea, la 2 februarie fiind marcata, din timpuri stravechi, sarbatoarea populara Stretenia sau Ziua Ursului.

Sursa: agerpres.ro