Preafericitul Daniel face orice pentru a obtine  fonduri suplimentare pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului. Patriarhia a trimis o scrisoare Consiliilor Judetene si primarilor prin care le-a solicitat fiecaruia o finantare de 300.000 de lei pentru lucrarile la lacasul de cult.

„Constatam cu ingrijorare ca, in contextul actualei crize economice, rezultatele colectei nationale pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului s-au diminuat ingrijorator, fapt care afecteaza bunul mers al acestui important santier bisericesc. In aceste conditii, va rugam, Domnule Presedinte, sa acordati un sprijin financiar in valoare de 300.000 de lei Patriarhiei Romane – Catedrala Mantuirii Neamului, pentru plata materialelor si manoperei necesare lucrarilor la structura in aceasta faza esentiala pentru bunul mers al intregii lucrari”, se arata in scrisoarea trimisa in 11 noiembrie si semnata insusi de Patriarhul Daniel.

Patriarhia a solicitat banii in baza legii 376/2007 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului. La art. 1, alin. 2, se mentioneaza ca “fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, de catre Guvernul Romaniei, in limita sumelor alocate anual cu aceasta destinatie prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, precum si de catre autoritatile administratiei publice locale”.

De asemenea, conform legii 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al Cultelor din Romania, „cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind functionarea unitatilor de cult, pentru reparatii si constructii noi, in raport cu numarul credinciosilor conform ultimului recensamant si cu nevoile reale” (art. 10, alin. 6).

S-au strans 25 de milioane de euro pentru Catedrala Neamului

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, explica solicitarea prin faptul ca viitoarea Catedrala a Mantuirii Neamului „nu este numai a bucurestenilor, ci a tuturor romanilor din tara si strainatate”.

„In paralel cu acest sprijin de la bugetul de stat, in toate bisericile si manastirile din tara si strainatate ale Patriarhiei Romane este in desfasurare de peste doi ani de zile colecta nationala. La aceste doua surse se adauga sponsorizarile din partea unor firme, a unor persoane juridice. In acest context au fost trimise acele scrisori catre Consiliile Judetene”, a declarat parintele Constantin Stoica.

Acesta mai spune ca Primaria Capitalei si toate primariile din de sector, cu exceptia sectorului 4, au contribuit la lucrarile de constructie

Potrivit datelor Patriarhiei Romane, pana in prezent au fost donati si cheltuiti 25 de milioane de euro. Parintele Constantin Stoica sustine ca mai este nevoie de 75 de milioane de euro pentru finalizarea constructiei la rosu – gri.

„In primavara s-au terminat lucrarile la infrastructura, pana la nivelul zero. Acum se desfasoara lucrarile la suprastructura Catedralei Mantuirii Neamului care ar trebui finalizate, potrivit estimarilor, pana in anul 2016. Asta este Catedrala la rosu-gri. Restul este o alta discutie dupa finalizarea acestui proiect, ma refer la finisaje, pictura, mozaicuri si toate celelalte. Cei 25 de milioane de euro adunati pana acum provin jumatate de la stat, jumatate din colecta nationala”, mai spune purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

Sursa: gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.