Acasă Utile Culinar Prajitura cu smantana si cafea

Prajitura cu smantana si cafea

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Reteta de prajitura cu smantana si cafea reprezinta un desert aspectuos ce poate tine cu succes locul unui tort clasic. Va prezentam mai jos ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas.

Timp de preparare: o ora.

Timp de coacere: o ora.

Ingredientele necesare pentru sase portii de prajitura cu smantana si cafea sunt urmatoarele:

Pentru foile de blat:

• trei oua;

• trei linguri de faina;

• trei linguri de zahar;

• un plic de zahar vanilat;

• un plic de praf de copt;

• sare.

Pentru umplutura:

• 150 grame de unt;

• 125 grame de ciocolata cu lapte;

• doua galbenusuri;

• 50 ml smantana;

• o lingurita de ness;

• 50 ml de lapte;

• o lingurita de faina;

• patru linguri de zahar;

• o lingurita de cacao;

• o esenta de vanilie.

Pentru decor:

• 100 grame de zahar.

Modul de pregatire pentru reteta de prajitura cu smantana si cafea va este prezentat pas cu pas in cele ce urmeaza:

1. Spargeti ouale, separati galbenusurile de albusuri. Bateti abusurile cu un praf de sare pana cand obtineti o spuma ferma ce nu coboara din vasul in care a fost preparata. Bateti galbenusurile bine pana cand se omogenizeaza, apoi adaugati treptat zaharul tos si zaharul vanilat. Amestecati bine pana cand cristalele de zahar nu se mai simt in compozitie, semn ca acesta din urma s-a dizolvat in totalitate. Cu ajutorul unei linguri inglobati spuma de albus in crema de galbenus, amestecand cu grija de sus in jos pentru a nu distruge textura aerata a spumei de albus, ce va da volum compozitiei. Amestecati faina cu praful de copt, apoi treptat inglobati ingredientele uscate in compozitia de blat, amestecand cu fermitate pentru a evita formarea de cocoloase;

b. Incalziti cuptorul la foc potrivit timp de un sfert de ora;

3. Pregatiti o tava pe care o ungeti cu ulei si o tapetati cu hartie de copt;

4. Impartiti compozitia de blat in patru parti egale. Coaceti blaturile pe fundul tavii la foc potrivit rand pe rand, cand sunt gata scoateti-le si lasati-le sa se raceasca;

5. Preparati crema astfel: Taiati untul in cubulete, apoi puneti-l la topit pe baie de aburi. Cand untul s-a topit in totalitate, adaugati treptat zaharul. Amestecati bine pana cand zaharul este complet dizolvat in compozitie, apoi adaugati pe rand celelalte ingrediente: galbenusurile batute bine cu un praf de sare in prealabil, ness-ul, ciocolata cu lapte data pe razatoarea cu ochiuri mici, laptele, smantana, faina, cacaua si esenta de vanilie. Amestecati bine pana cand toate ingredientele solide sunt topite in compozitie, iar cele uscate sunt bine integrate. La final veti obtine o crema omogena, pe care o lasati sa se raceasca, apoi o introduceti la frigider timp de o jumatate de ora;

6. Pastrati o foaie de blat, apoi incepeti sa montati prajitura astfel: Asezati o foaie de blat, distribuiti deasupra ei o parte din crema, nivelati crema, apoi asezati cea de-a doua foaie de blat, pe care o presati usor pentru a adera de crema, continuati cu un nou strat de crema nivelat bine deasemenea si cu a treia foaie de blat. Inveliti prajitura in restul de crema, realizand un strat generos si de grosime egala pe toata dimensiunea prajiturii;

7. Preparati un sos de caramel, topind zaharul pe baie de aburi, apoi distribuiti sosul de caramel pe foaia de blat pastrata intr-un strat uniform. Sectionati foaia in sase parti egale, imediat, pentru ca zaharul topit sa nu se intareasca, apoi asezati bucatelele de blat pe suprafata prajiturii montata asa cum v-am descris anterior;

8. Introduceti prajitura la rece si lasati-o in frigider timp de o ora inainte de a o servi;

9. Sectionati prajitura in sase portii egale, ajutandu-va de ultima foaie de blat ce a fost sectionata deja;

10. Serviti prajitura din frigider si reintroduceti-o in frigider in cazul in care nu este consumata in totalitate.

Prajitura cu smantana si cafea imbina nenumarate arome, in cazul in care doriti sa o serviti copiilor, va recomandam sa inlocuiti cafeaua cu cacao.