Produsele retrase nu contineau carne de cal, ci urme de ADN cabalin. Retragerea a avut loc ca urmare a unei etichetari neconforme si nu pentru ca produsele ar fi reprezentat un pericol pentru sanatatea consumatorilor.

Scandia a dat astazi publicitatii un comunicat de presa in care se spune ca prezenta urmelor de ADN provine, cel mai probabil, de la o eroare de procesare care a avut loc in afara incintei fabricii Scandia

Autoritatea Nationala Sanitara si Pentru Siguranta Alimentelor a constatat astazi ca produsele Scandia Food se incadreaza in limitele de continut admise si sunt conforme cu toate standardele europene in vigoare

Iata pozitia oficiala a celor de la Scandia:

Produsele retrase de pe piata din Marea Britanie, ca urmare a descoperirilor facute publice ieri, 31 octombrie 2013, de catre Agentia Britanica pentru Siguranta Alimentara, sunt produse care provin de la Scandia Food, facand parte din lotul 13.04.C. Intreg lotul a fost retras de la comercializare de pe piata britanica.

Compania Scandia Food subliniaza ca retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinta a unei etichetari neconforme. De asemenea, Scandia Food tine sa clarifice diferenta intre sintagmele folosite pe aceasta tema in spatiul public in ultima perioada: “urme de ADN de cal” si “continut de carne de cal”.

In situatia data, este vorba despre urme de ADN, ceea ce inseamna ca lotul respectiv a intrat in contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil pe traseul de productie de la furnizorul de materie prima, pana la momentul ambalarii, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezenta urmelor de ADN cabalin provine cel mai probabil de la o eroare din timpul procesului de transare si transportare a materiei prime, etape ce intra in responsabilitatea furnizorilor de carnuri,si care nu au nicio legatura cu Scandia Food. La momentul receptiei efectuate de catre Scandia Food pentru materia prima, din lotul 13.04.C., aceasta a fost insotita de acte doveditoare in conformitate cu legislatia in vigoare.

Conservele retrase de pe piata nu aveau continut de carne de cal, ci contineau ADN de cal, in proportia comunicata de autoritatea britanica. Produsele in cauza nu au fost retrase pentru ca ar fi pus in pericol sanatatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN.

CITESTE SI The Guardian: Scandia Sibiu a exportat in Marea Britanie conserve de vita cu carne de cal

Scandia Food mentioneaza ca in procesul de productie a conservelor de carne de vita foloseste exclusiv materie prima din aceasta specie.

Andrei Ursulescu, Director General Scandia Food, explica sursa contaminarii in cauza:

“Problema lotului 13.04.C este prima de acest gen cu care Scandia Food s-a confruntat in intreaga sa istorie de peste 90 de ani.  Lotul respectiv reprezinta o exceptie, luand in considerare faptul ca celelalte loturi care au fost retrase de pe piata din Anglia si examinate au avut un rezultat favorabil comercializarii si consumului. Astazi, in urma unui control efectuat de Autoritatea Nationala Sanitara si Pentru Siguranta Alimentelor, am fost instiintati ca produsele Scandia Food se incadreaza in limitele de continut admise si sunt conforme cu toate standardele europene in vigoare (Recomandarea UE99/2013).”

 

Calitatea si siguranta produselor Scandia Food sunt certificate prin implementarea standardelor de management al calitatii si sigurantei alimentului: SR EN ISO 9001:2008 si SR EN ISO 22000:2005.

 

Tot pentru siguranta consumatorilor si pentru a respecta atat legislatia nationala aflata in vigoare, cat si pe cea internationala, Scandia a implementat si standarde internationale de management al calitatii si sigurantei alimentului: IFS 5 (International Food Standard) si BRC (British Retail Consortium).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.