Acasă Stirile zilei Povestea romanului care a creat casa inteligenta care poate fi controlata de...

Povestea romanului care a creat casa inteligenta care poate fi controlata de la distanta!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pana nu demult, ideea ca robotii sa lucreze cot la cot cu oamenii sau chiar sa inlocuiasca unele activitati ale acestora era aproape de neconceput. Azi, tehnologia a evoluat atat de mult, incat, aproape in fiecare gospodarie exista aparate diverse care sa ne ajute la multe dintre activitati. Cum ar fi ca atunci cand ne indreptam spre casa, usa acesteia sa se deschida, lumina sa se aprinda, televizorul sa se programeze pe canalul preferat? Un astfel de scenariu pare inca desprins din filme insa el este cat se poate de real datorita unui roman care a creat un sistem revolutionar de casa inteligenta care poate fi controlata de la distanta.

VIKI este un sistem revolutionar pentru automatizarea casei, care aduce inteligenta artificiala in mijlocul membrilor familiei, simuland, in esenta, un majordom virtual al casei. A fost creat la Cluj-Napoca, de o echipa de programatori romani 100%, pe baza unui brevet de inventie care asteapta validarea la OSIM. Ceea ce aduce nou acest sistem este faptul ca, spre deosebire de sistemele existente pe piata, asa-numite case „inteligente”, VIKI permite adaptarea continua a sistemului la dorintele utilizatorilor.

Daca trebuie sa facem o comparatie, un sistem clasic este instalat in casa si setat sa functioneze dupa anumite reguli, pe care le face un integrator sau un programator al sistemului, pe baza discutiilor cu proprietarii casei, in timp ce, in cazul VIKI, aceste reguli se scriu in permanenta, casa invatand de la cei care o locuiesc care sunt preferintele lor. “Oamenii, in sine, folosesc intrerupatoarele din casa, telecomenzile televizorului sau termostatul de pe perete pentru a regla temperatura, dar, in spatele acestor echipamente, un computer inregistreaza preferintele lor si, la un moment dat, dupa 2-3 zile de utilizare, sistemul incepe sa invete cand trebuie aprinsa lumina, ce temperatura isi doresc proprietarii sa fie in casa seara, sau ce canale tv urmaresc”, a declarat, pentru Vocea.biz, Dan Chizbaian este manager de proiect VIKI.

Dan Chizbaian este cel care a avut ideea dezvoltarii acestui sistem de casa inteligenta si care l-a demarat. Dan este managerul firmei clujene QSound Soft si, de asemenea, a creat primul soft de automatizare radio din Romania, StudioQ. Recent, VIKI – “Sistemul pentru adaptarea inteligenta a ambientului la nevoile utilizatorilor”- a castigat Marele Premiu al Salonului International al Cercetarii, Inovarii si Inventicii “Pro Invent” 2017, precum si Diploma de Excelenta cu Medalia de aur. Evenimentul a fost organizat in perioada 22 – 24 martie 2017 de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, sub egida Ministerului Educatiei Nationale si Ministerului Cercetarii si Inovarii.

Putem, asadar, vorbi despre un concept revolutionar, respectiv aceasta capacitate de invatare a preferintelor utilizatorului si lipsa nevoii de pre-programare. Asta face din VIKI un sistem unic in piata de home automation. “Ideea de dezvoltare a acestui sistem a venit dupa utilizarea unui sistem de automatizare clasic – un sistem care, odata instalat, trebuia tot timpul ajustat, in functie de preferintele in schimbare sau de noile dorinte ale utilizatorilor din casa, ajustare care putea fi facuta numai cu ajutorul unui specialist. si atunci a aparut ideea: ce ar fi sa gasim un algoritm care sa masoare in permanenta parametrii casei, utilizatorii dintr-un anumit spatiu si oarecum sa observe care sunt obiceiurile utilizatorilor pentru a le reproduce?”, a precizat Dan Chizbaian.

Cum functioneaza sistemul si care sunt costurile

Functionarea sistemului se bazeaza tocmai pe capacitatea algoritmului din serverul casei de a observa comportamentul utilizatorilor, de a identifica prezenta acestora prin intermediul telefonului mobil, prin smartphone-ul pe care fiecare membru al familiei il are fiecare asupra sa si care, logandu-se in wi-fi-ul casei, notifica si serverul ca utilizatorul este in casa. Urmatorul pas este ca, odata preferintele invatate, algoritmul de inteligenta artificiala identifica pattern-urile fiecarui utilizator, uitandu-se in trecutul casei, si actioneaza in mod automat luminile, clima sau multimedia, astfel incat sistemul sa le satisfaca preferintele fara ca utilizatorii sa faca o actiune specifica in acest sens.

“Costurile sistemului sunt variabile, in functie de dotarile pe care si le doreste fiecare utilizator in casa, dar, din calcule estimative, putem spune ca, la 100 de metri patrati, apartament sau casa, costurile variaza intre 35 de euro pe metru patrat, pana la 100 de euro pe metru patrat – 35 de euro pe metru patrat pentru a automatiza luminile si pana la 100 de euro pe metrul patrat pentru lumini, clima, multimedia, jaluzele, irigatii; cand spunem clima, ne referim si la incalzire, racire, umidificare sau jaluzele”, explica managerul de proiect. Sistemul poate fi achizitionat prin dealerii din Romania, momentan se vinde doar in tara, urmand ca, intr-un an sa ajunga si in piata internationala.

Citeste mai mult aici