Acasă Stirile zilei Povestea protestatarului #Rezist din Teleorman, amendat cu 30.000 de lei: Sunt satul...

Povestea protestatarului #Rezist din Teleorman, amendat cu 30.000 de lei: Sunt satul sa ma chinui, sa fac parte dintr-un sistem corupt. Oamenii sa se trezeasca!”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In tara lui „lasa, ca merge si asa” si „capul ce se pleaca, sabia nu-l taie”, protestele din iarna dupa controversata OUG 13 au inseamnat trezirea unei generatii. Cristian Dide a decis sa nu mai accepte abuzurile dintr-un stat nefunctional. Este unul dintre protestatarii care si-au mutat biroul in Piata Victoriei si unul din stalpii protestelor #Rezist, dar nu numai. La fiecare abuz, Dide a cerut dreptate in strada. In schimb, a primit amenzi de peste 30.000 de lei.

Dide nu lucreaza la vreo corporatie care sa-l forteze sa faca lucruri si nu e nici un pierde- vara care asteapta sa-i vireze Soros ceva banuti in cont. Intr-un interviu pentru Ziare.com, tanarul marturiseste ca s-a saturat sa accepte abuzuri.

„Putem sa ne rezumam la coruptia generalizata la orice nivel, inclusiv de la simplul cetatean pana la presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului. Am acceptat lucrul asta, am crescut cu lucrul asta, nu am stiut ca crestem cu el. La 18 ani mergeam cu nasu’ fiindca asa se mergea, fara sa imi dau seama ce inseamna lucrul ala, eu il faceam, ca nu era nimeni care sa ma invete, care sa imi spuna: „Uite, intr-o tara dezvoltata, trebuie sa iti platesti biletul, pentru ca banii tai conduc la dezvoltarea unei companii”.

Se intampla si acum, dar nu mai fac eu parte din sistemul respectiv, pentru ca promovez bunul mers al lucruriulor. As vrea sa schimbam genul asta de mentalitate si genul asta de oameni, ca toti sa intelegem ca intr-un stat democratic capitalist trebuie sa respectam si sa ne platim serviciile, pentru ca altfel nu putem sa ne dezvoltam”, spune Dide.

E din Rosiorii de Vede, din Teleormanul rosu al lui Dragnea. Cristian-Mihai Dide si-a infiintat un ONG, Evolutie in Institutie, prin care monitorizeaza constant activitatea institutiilor publice din acest judet. Sustine ca multe lucruri ar putea fi simplificate si imbunatatite in administratia locala cu ajutorul tehnologiei si al unor investitii pentru cetateni si pledeaza pentru transparentizarea informatiilor de interes public.

La Bucuresti, n-a ratat nicio zi de protest in Piata Victoriei pana in ziua 100. „Pot sa spun ca pana in a 100-a zi am fost prezent aproape zi de zi. Apoi am zis ca e nevoie sa facem presiuni si pe partea juridica si atunci am inceput sa vin mai rar. Vin cam de doua ori maxim trei de saptamana si mai ales atunci cand e nevoie”, a marturisit tanarul in interviul pentru Ziare.com.

A acumulat amenzi de 30.000 de lei, o suma uriasa, si le-a contestat pe toate. „Prima mea amenda, din martie, de la bilantul MAI, nu are pana in prezent termen de judecata”.

Dide are si un mesaj pentru cei care raman pasivi la toate mizeriile pe care ni le servesc politicienii.

„Mai mult decat sa le transmit sa se trezeasca pentru ca va fi foarte rau, foarte grav. Nu sunt 100% sigur, dar va fi grav. Economia va fi pusa pe butuci. De exemplu, eu imi inchid afacerea. Nu vreau sa mai platesc bani la stat. Sunt satul de 9 ani de zile sa ma chinui, sa nu fac parte din sistemul asta corupt.

Pur si simplu refuz sa mai fac parte din el. Tot timpul mi-am echipat oamenii cu echipamente certificate, i-am trimis la cursuri, exact cum ar trebui sa fie un antreprenor care are si o responsabilitate sociala. Colegii mei au fost tratati asa cum ar trebui tratat un coleg de munca si nu un angajat. Este foarte greu, este extraordinar de greu.

Iti dau un exemplu tehnic. Daca eu ma duc pe un santier unde am oamenii incaltati si echipati cu echipamente de 1.000 de euro, cum pot sa am eu preturi competitive cu cei care vin in slapi? Aici trebuie sa intervina institutia publica, sa vina sa faca un control si sa faca un control asa cum trebuie, ca toata lumea sa raspunda in fata legii egal, cum ar fi normal.

Daca nu se face si intervine politicul sau orice alte surse de trafic de influenta tu, ca un antreprenor care ai plecat de la capital social de 200 de lei si ajungi la un capital social de aproape 750.000 de lei si muncesti pe branci si in tara si in afara, nu ai cum sa supravietuiesti in fata lor.

De aceea, renunt la afacere. Asta este modalitatea mea de a protesta fata de ei. Eu pot sa ma descurc financiar si fara afacerea respectiva.

Le recomand oamenilor sa se trezeasca. Fac apel la cei care au un venit decent. Deocamdata ei nu se lovesc cum ne-am lovit noi de institutiile statului. Cand or sa ajunga… si ma rog sa nu se loveasca de servicii sociale – spitalul, servicii de urgenta si educatie. Chiar imi doresc ca Educatia sa si-o faca la privat. Dar de una sigur se va lovi la stat. Si cand o sa vezi cat de rau este vreau sa nu le fie fatal”, spune protestarul.