In anul 1965, administratia prezidentiala a Republicii Populare Romane a achizitionat din Uniunea Sovietica o limuzina de colectie de 5,8 metri lungime, pentru a deservi deplasarilor dictatorului Gheorghe Gheorghiu-Dej in tara si strainatate.

Masina marca ZIL 111 era o capodopera la acea vreme. Limuzina era dotata cu geamuri blindate stratificate, cutie de viteze hidramata, aer conditionat si banchete imbracate in piele, scrie atacdeconstanta.ro.

Limuzina folosita de Dej avea un motor in 8 cilindri, cu o capacitate de 6.000 de centimetri cubi la o putere de 300 cp si atingea o viteza maxima de 180 km/h.  Din pacate, Gheorghe Gheorghiu Dej nu a apucat sa se bucure prea mult de masina luxoasa intrucat a murit pe 19 martie 1965, la doua luni de cand ii sosise automobilul de lux.

Nicolae Ceausescu a preluat limuzina de la Dej, insa a folosit Zil-ul 111 in doar patru ocazii. Apoi, tovarasul a realizat ca ar primi aprecierea poporului daca ar sta intr-o masina mai ieftina, lucru pe care l-a si facut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.