Acasă Stirile zilei Povestea nefardata a infiintarii SRI! Cum si-a asigurat puterea Ion Iliescu si...

Povestea nefardata a infiintarii SRI! Cum si-a asigurat puterea Ion Iliescu si care a fost pretul platit!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Jurnalistul Oreste Teodorescu analizeaza pe codulluioreste momentul zero al infiintarii Serviciului Roman de Informatii si cine au fost decidentii vremurilor.

Cateva asemanari tulburatoare intre operatiunile de cosmetizare ale KGB-ului dupa esecul lovituturii de stat de la Moscova din 1991 si operatiunea de salvare a Securitatii dupa executarea cuplului Ceausescu la Targoviste in 25.12.1989:

1. In fata camerelor de televiziune din toata lumea, Mihai Gorbaciov a declarat ca va desfiinta KGB-ul, care a pus la cale puciul impotriva sa in incercarea de a salva vechea nomenclatura de reformele inerente. Pe 26 decembrie, Ion Iliescu a acuzat Securitatea de loialitate fata de Ceausesti si a declarat oficial, ca lider al Revolutiei ca va desfiinta aceasta organizatie criminala.

2. Nici Gorbaciov, nici Iliescu nu au prezentat structurile organizatorice si schemele directiilor care se ocupasera de politia politica ci s-au limitat in a prezenta publicului cateva dosare „confiscate”.

3. Presedintele rus il numeste la conducerea noului serviciu secret denumit FSB, pe Vladimir Bakatin, fara a preciza nimanui ca el de fapt facea parte ca ofiter pe deplin conspirat din Directia  a V-a a KGB (politia politica), iar Ion Ilici Iliescu il numeste pe Virgil Magureanu, in fruntea SRI, si el ofiter acoperit al Directiei I din DSS (politie politica)

4. Atat Bakatin cat si Magureanu si-au trimis baietii sa studieze in SUA, afirmand ca ei sunt vechi si fideli sustinatori ai valorilor occidentale, primul declarandu-se indragostit iremediabil de jazz, iar al doilea afirmand ca discul sau preferat este Blue Pyramid.

5.Noul nume in care s-a deghizat KGB-ul este: Serviciul Interrepublican de Securitate , iar DSS-ul ceausist devine Serviciul Roman de Informatii, ambele denumiri fiind asemanatoare cu omologul american FBI.

6. Desi au afirmat ca se afla la conducerea unor noi institutii de securitate, atat Bakatin cat si Magureanu au ascuns faptul ca numarul vechilor ofiteri nu s-a schimbat dramatic. De exemplu doar 36 din cei 486.000 de ofiteri superiori ai KGB au fost inlocuiti, iar din cadrul SRI, au fost inlaturati doar 2% dintre ofiterii cu functii de conducere.

7.Virgil Magureanu a publicat la inceputul anilor ’90 Cartea Alba a Securitatii in care incearca sa demonstreze ca doar un departament din fosta Securitate s-a ocupat cu politia politica si alte fapte reprobabile impotriva poporului roman, si ca restul ofiterilor au fost patrioti ce trebuie pastrati in noua structura. Vladimir Maelnikov, prim adjunct al Centrului de Presa al noului KGB a afirmat ca doar o parte insignifianta din KGB, cea condusa de pucistul Vladimir Kriucikov au reprezentat rusinea acestui nobil serviciu care s-a aflat, altminteri tot timpul in slujba poporului rus, aparandu-i drepturile si interesele.

8. Dupa niste procese sumare si cateva luni petrecute in arest, toti ofiterii KGB au fost eliberati pe motive se sanatate, ceea ce s-a intamplat si cu generalul Iulian Vlad si ceilalti sefi ai securitatii romane.
9. Fraiele economiei fostului URSS au incaput in mainile experimetatilor ofiteri KGB, insusi presedintele Eltin fiind rezident KGB  pana in 1991, iar in Romania, lucrurile au mers in paralel, Ion Iliescu fiind agent KGB.