In comuna Dudesti, Braila traieste o vrajitoare pentru o suma modica, spune ca poate elimina frica cu ajutorul unei bucati de cositor.

Se numeste Pantole Papana, dar toata comuna o striga Marita. Este o femeie de 76 de ani, maruntica, poarta straie inflorate, dar locuieste intr-o casa moderna, cu termopane la geamuri si la usi. O intrebam din ce traieste familia ei.

„Muncim cu ziua la oameni, asa avem bani“, ne raspunde Marita. Are 12 copii, la care se adauga nepoti cat sa le uite numarul. Cu toate astea, niciunul dintre urmasi nu a binevoit sa invete mestesugul descantecului. „Cand n-oi mai fi eu, n-are cine sa mai scoata deochiul. Da oricum nu prea mai vine lumea. Ultima oara, am turnat cositorul in toamna trecuta. Batranii care veneau de obicei la mine au murit. Poate in luna lui martie o mai veni cineva, ca asta-i luna de leac, asa zicem noi din mosi-stramosi“, se plange femeia.

Locul in care se fac descantecele nu este unul neobisnuit, nu este un sanctuar, ci o bucatarie proaspat renovata. Mestesugul descantecului impotriva fricii pe care spune Marita ca il stapaneste foarte bine, de zeci de ani, a fost invatat de la mama ei. Ni se promite si o demonstratie, dar cu public: doua nepoate, un nepot, un stranepot si chiar si un vecin. Inainte de inceperea procedurii, oamenii discuta intre ei in limba romani si chiar rad de jurnalistii curiosi sa le afle secretele.

1no1

„Cositorul se toarna de frica, il descant cu descantecul de la mine si cu leacul de la Maica Precista“, explica Marita, cu un zambet larg, care ii dezveleste gingiile fara dinti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.