La prima vedere Mirela Sabina Ene este o tanara ca oricare alta. O poti intalni intr-un mall bucurestean unde te indruma spre cele mai potrivite hainute de copii, insa Mirela este si fizician, cercetator in stiintele creierului, iar povestea sa a devenit virala.

Mirela fiziciana stie ce spike-uri electrice genereaza un tesut cerebral patologic. Iar Mirela vanzatoarea poate sa-ti spuna oricand ce bluzita se asorteaza la fusta aceea cu pliseuri beige pentru anul I de gradinita, scrie ioana mindruta pe chirurgiaepilepsiei.

Trist este salariul ei de cercetator fizician cu jumatate de norma: 4 milioane de lei pe luna. Jumatate din salariul minim pe economie. Atat a avut bani proiectul de cercetare a creierului la care a obtinut un post temporar.

De astia 4 milioane stie sa calculeze adancimea exacta si pozitia pe scalp in care chirurgul trebuie sa introduca un electrod in cutia craniana, electrod pe care neurologul il va folosi pentru a stabili localizarea unei leziuni epileptice. Pentru asta a invatat 4 ani, apoi a mai facut inca 2 de master. Dar a meritat efortul: acum stie sa regleze echipamente de zeci de mii de euro in doar cateva secunde… si pentru toata aceasta stiinta de carte, Romania o premiaza la sfarsitul lunii cu mai putini bani decat da angajatului care face curat dupa operatie…!

De aceea Mirela e vanzatoare dupa-amiaza. Pentru ca tot efortul ei de a invata, de a se perfectiona intr-o meserie complicata cum e investigatia electroencefalografica e platit cu o suma de 4 milioane de lei. Pe un grant de cercetare.

De restul o platesc doamnele cu bani care iau in seara asta o rochie pentru fetita lor sau o pereche de pantalonasi pentru baiat.

N-am nici o morala sa trag de aici. Daca dumneavoastra gasiti una, va rog s-o tineti pentru uz personal. Mirela nu se plange. Si nici eu. Pentru ca face ce-i place si pentru ca e o fire optimista. Spera ca intr-o buna zi Romania va fi o alta tara, in care stiinta de carte va fi mai scumpa ca paltoanele pe care le vinde si ca iti va tine de cald tot atat de mult ca ele.

Pana atunci, va ramane Mirela, fata cu cea mai lunga si complicata zi pe care o stiu: dimineata fizician, seara vanzatoare si in permanenta romanca muncitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.