Acasă Timp liber Cultura Povestea celei mai importante AGENTE SECRETE din Romania, apare in limba romana

Povestea celei mai importante AGENTE SECRETE din Romania, apare in limba romana

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vera Maria Rosenberg, o agenta secretea nascuta in Romania in 1908, era foarte tanara cand a fost recrutata de serviciile de informatii britanice. In acea perioada frecventa inalta societate bucuresteana si devenise o apropiata a ambasadorului german Friedrich Werner von der Schulenburg.

Vera si-a schimbat numele pentru a-si ascunde originea evreiasca, iar, dupa stabilirea in Marea Britanie, a participat la numeroase misiuni secrete, in care s-a remarcat prin curaj si inteligenta. A avut o ascensiune rapida, ajungand in fruntea SOE, serviciul de operatiuni speciale creat de Winston Churchill. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, agentii sai s-au infiltrat in spatele liniilor inamice, au sprijinit luptatorii din miscarile de rezistenta, au distrus obiective vitale, i-au ajutat pe pilotii aliati sa evadeze si au transmis informatii Londrei.

William Stevenson, pe care Vera Atkins l-a autorizat sa-i scrie biografia, a studiat documente desecretizate recent si i-a intervievat pe cei care au cunoscut-o, pentru a reconstitui cat mai fidel viata si personalitatea celei care continua sa fie si astazi un model pentru serviciile de informatii din intreaga lume.

Vera Atkins a decedat pe 24 iunie 2000, la varsta de 92 de ani, in orasul Hastings, Marea Britanie.

Cartea „Vera Atkins. Povestea celei mai importante agente secrete originare din Romania din al Doilea Razboi Mondial”, de William Stevenson, a aparut la editura Polirom, in colectia „Hexagon”, in traducerea lui Ciprian Siulea.

William Stevenson (1924 – 2013) a fost jurnalist si scriitor canadian, nascut in Marea Britanie. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a luptat ca pilot de vanatoare pentru Marea Britanie, fiind instruit in spionajul aviatic. A fost corespondent de razboi si a publicat 16 carti, intre care: „A Man Called Intrepid” (1976), „90 minutes at Entebbe” (1976), „Intrepid’s Last Case: The Super Spy Who Helped Take Down the Nazis Tackles the KGB” (2002), „Operations Management” (2006) si „Past to Present: A Reporter’s Story of War, Spies, People, and Politics” (2012).

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos