Acasă Stirile zilei Bani Potrivit AMRCR, reducerea TVA la alimente va duce la scaderea preturilor la...

Potrivit AMRCR, reducerea TVA la alimente va duce la scaderea preturilor la raft

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Potrivit Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), o reducere TVA la alimente, va servi in mod direct interesele consumatorilor din Romania prin scaderea preturilor la raft cu acelasi procent cu care se va micsora taxa.

„Consumatorii din Romania au nevoie de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. O astfel de masura va contribui, in opinia noastra, la reducerea evaziunii fiscale, la incurajarea producatorilor locali si va stimula cu siguranta si consumul. In consecinta, salutam si sustinem intentia guvernului de a reduce TVA la alimente si speram ca se va concretiza cat mai curand”, a declarat intr-un comunicat Delia Nica, vicepresedintele AMRCR.

Ea a spus ca majoritatea statelor europene aplica niveluri reduse de TVA pentru alimentele de baza, acestea situandu-se intre 0% in Marea Britanie si 14% in Cehia.

Potrivit AMRCR, toate tarile din Europa Centrala si de Est aplica niveluri reduse de TVA. Astfel, in Polonia cota de TVA pentru produsele alimentare este de 5%, in Bulgaria de 9%, iar in Slovenia de 8,5%.

„In acest context, consumatorii din Romania, unde continua sa se practice un nivel ridicat al TVA la alimente, sunt direct afectati, mai ales in conditiile unei conjuncturi economice nefavorabile determinata de deprecierea leului, inflatie si cresteri salariale sub nivelul inflatiei. AMRCR nu impartaseste parerile si comentariile care exprima scepticism sau chiar ingrijorare in legatura cu efectele pe care reducerea TVA la alimente le-ar putea produce. Marii retaileri isi propun sa intreprinda toate demersurile care le stau la indemana pentru ca preturile de la raft sa scada in mod efectiv cu acelasi procent cu care va scadea cota taxei”, a mai spus delia Nica.