Acasă Stirile zilei Ponta trimite cazul de plagiat al lui Mang pe mâna celor de...

Ponta trimite cazul de plagiat al lui Mang pe mâna celor de la Academia Română

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Premierul i-a cerut, luni, preşedintelui Academiei Române, Ionel Haiduc, să facă o comisie care să verifice cazul de plagiat si acuzaţiile deaduse ministrului Educaţiei, Ioan Mang, bănuit, potrivit lui Ponta, că „a preluat informaţii din diverse articole publicate de autori din Japonia, Taiwan şi Israel”.

Guvernul a informat, luni, că premierul Victor Ponta i-a trimis o scrisoare preşedintelui Academiei Române, profesorul Ionel Haiduc, rugându-l pe acesta să alcătuiască o comisie de evaluare cu specialişti ai Academiei care să verifice acuzaţiile de plagiat aduse lui Mang.

În scrisoarea lui Ponta către profesorul Haiduc, transmisă jurnaliştilor de Biroul de Presă al Guvernului, premierul îi spune preşedintelui Academiei că, „în decursul săptămânii”, în presă şi în spaţiul public au apărut „diverse acuzaţii de plagiat” la adresa ministrului Educaţiei, Ioan Mang, „acesta fiind bănuit că a preluat informaţii din diverse articole publicate de autori din Japonia, Taiwan şi Israel”.

„Pentru a lua o decizie pe această speţă, dorim să solicităm o expertiză din partea Academiei Române. O decizie politică în acest caz, care să nu poată fi contestată de nimeni şi în baza căreia să se ia hotărârea corectă în ceea ce priveşte parcursul profesional al domnului ministru Ioan Mang în actualul cabinet, poate veni doar în urma unui răspuns din partea instituţiei pe care, cu onoare, o reprezentaţi şi o conduceţi”, i-a scris Ponta profesorului Haiduc.

Ponta explică apoi că a apelat la expertiza Academiei Române în această chestiune „având în vedere nivelul de aşteptare creat în rândul opiniei publice”, pe de-o parte, şi datorită garanţiei şi legitimităţii pe care o comisie de evaluare formată din specialişti ai Academiei Române o vor oferi în această cauză.

„Contăm pe expertiza, obiectivitatea şi probitatea acadernicienilor care vor fi însărcinaţi de către dumneavoastră pentru a realiza această analiză şi a lua decizia corectă în ceea ce priveşte acest subiect”, îşi încheie Ponta scrisoarea către preşedintele Academiei Române, mulţumindu-i totodată acestuia pentru sprijin.

PDL a cerut, miercurea trecută, demisia ministrului Educaţiei, Ioan Mang, „pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină”, după cum a declarat, miercuri, preşedintele PDL, Emil Boc.

Boc a prezentat, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care, conform PDL, reprezintă „în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi”.

Ulterior, premierul Ponta a afirmat că Mang va fi înlocuit la conducerea Ministerului Educaţiei, dacă acuzaţiile de plagiat sunt confirmate, dar că speră să nu fie cazul.

Ioan Mang a spus despre acuzaţia de plagiat că este „o acţiune politică”, al cărei scop ar fi crearea de haos în sistemul de învăţământ.