Masura privind reesalonarea creditelor nu a fost discutata la nivelul USL, fiind promovata de Ministerul de Finante, condus de liberalul Daniel Chitoiu, prin intermendiului ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea, potrivit surselor citate de Mediafax.
De asemenea, propunerea s-ar fi numarat printre mai multe solutii concepute la nivelul ministerului, au relatat aceleasi surse.
Cea mai mare parte a liderilor PNL au aflat de aceasta masura la momentul anuntarii oficiale de catre Guvern, au mai mentionat sursele citate.
De altfel, prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat miercuri seara la TVR ca masura Guvernului privind reesalonarea creditelor la banci nu a fost discutata si agreata in PNL, mentionand ca in opinia sa nu este o masura liberala si va solicita clarificari la Delegatia Permanenta a partidului.
Iohannis a fost intrebat daca masura Guvernului este una liberala.
”Sunt sceptic, ca sa nu spun altceva. Pe de alta parte, sunt putin surprins fiindca este o masura care – cel putin asa am inteles eu de la televizor – a fost discutata, negociata si acceptata de FMI. Surprinderea mea vine din faptul ca ea nu a fost discutata in partid. si atunci, sigur, se pune problema daca Guvernul a avut o sansa enorma sa introduca aceasta masura in registrul masurilor discutate cu FMI si nu a mai avut rabdare sa se discute in partidele politice aceasta masura, sau daca din alte motive pe care nu le cunosc s-a omis consultarea politica. Una peste alta, aceasta masura la noi in partid nu a fost discutata, deci cert nu a putut fi agreata, cum nu a fost discutata”, a sustinut prim-vicepresedintele PNL.
El a mai precizat ca in opinia sa “nu este o masura liberala” cea anuntata de Guvern si asumata de ministrul de Finante, Daniel Chitoiu.
Iohannis a precizat ca la Delegatia Permanenta a PNL de vineri va solicita clarificari in privinta modului in care s-a decis promovarea masurii, fara consultarea PNL.
Amintim ca uni seara, la finalul discutiilor cu FMI, premierul Ponta a anuntat programul de stimulare a consumului pregatit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai dupa expirarea perioadei de reesalonare.
Guvernul estimeaza ca aceasta schema de reduceri fiscale pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ar putea duce la reesalonarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar bancile ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei in 2014.