Acasă Stirile zilei Social Poluare de proportii pe raul Somesul Mare!

Poluare de proportii pe raul Somesul Mare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Raul Somesul Mare este poluat pe o distanta de zece kilometri cu noroi de mina dupa ce o galerie de la fosta Exploatare Miniera Rodna a fost sparta de hoti de fier vechi.

Poluarea de pe Somesul Mare a fost observata, luni, de pescari, care au sesizat autoritatile ca apa raului s-a inrosit.

Seful Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud, Petru Dragan, a declarat ca hotii de fier vechi au vrut sa ajunga in interiorul minei ca sa fure sine vechi, iar ca sa poata intra au spart gura betonata pentru a evacua apele uzate.

„Hotii au spart galeria noaptea ca sa curga apa si sa poata intra si sa ia fierul vechi. Nu puteau intra daca era galeria plina cu apa. Cei de la Conversmin SA (companie care s-a ocupat de inchiderea Minei Rodna – n.r.) si-au facut inchiderile, au redirectionat apa in puturi, dar hotii au spart ca sa poata intra. Apele uzate din interior, adunate la nivelul galeriei 800, au ajuns in Somesul Mare. Noi suntem cu oamenii in procesul de monitorizare, am anuntat si Conversmin. Au fost si ei, au vazut ce se intampla si supraveghem cu totii zona”, a spus Dragan.

El a declarat ca, deocamdata, nu se inregistreaza mortalitate piscicola.

„Poluarea e mai mult spectaculoasa datorita coloratiei. Oxizii de fier, mangan si ceilalti care ajung in emisar sunt relativ neutri din punct de vedere chimic, nu au concentratie periculoasa. Insa, in ce priveste analizele chimice, nu pot sa va dau prea multe detalii fiindca nu am nici eu. Sunt in lucru probele in laborator. Noi am mai avut astfel de situatii si in trecut, s-au mai repetat anul trecut tot din cauza deschiderilor ilegale ale minelor, dar nu am inregistrat mortalitate sau imbolnaviri. Sigur ca acest lucru nu inseamna ca nu se poate intampla de acum incolo”, a declarat Petru Dragan.

Potrivit sursei citate, specialistii SGA monitorizeaza unda de poluare continuu.

„Am fost sesizati luni si de atunci monitorizam. Marti, unda de poluare e la Rodna si se indreapta spre Sangeorz-Bai. Probabil se va atenua dupa Sangeorz-Bai. Din experienta de pana acum, se va atenua”, a spus Dragan.

SGA Bistrita-Nasaud a sesizat si Politia, care a inceput o ancheta in acest caz.

„Obiectivul (Mina Rodna – n.r.) nu ne apartine. El trebuie sa fie aparat de cel care il are in proprietate. Noi ne ocupam de ape si am anuntat Politia, care face o ancheta si vom vedea ce se intampla. Am inteles ca si cei de la Conversmin au depus o plangere”, a spus el.

 

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos