Acasă Timp liber Auto Politia Rutiera il resusciteaza pe Big Brother si in varianta pe moped:...

Politia Rutiera il resusciteaza pe Big Brother si in varianta pe moped: Vezi cand vor fi repuse in functiune radarele fixe!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Camerele fixe, dotate cu radar, cunoscute ca sistemul Big Brother, vor supraveghea din nou traficul rutier de pe sosele, o masura legislativa in acest sens urmand sa fie promovata de Politia Rutiera, la nivel guvernamental, la toamna.

Codec Spat si Benefic, din Cluj, sunt firmele care au lansat acest sistem inca din anul 2007 si au incasat sume imense de bani fara sa faca nimic. Autoritatile au oprit camerele dupa ce au constatat ca toata munca o facea statul! Mai mult mai bine de un an, pentru amplasarea sistemelor radar, nu s-a facut nicio licitatie publica.

Comisarul sef al Directiei Rutiere din Politia Romana, Lucian Dinita, a declarat, pentru gandul.info, ca se lucreaza la un plan de reoperationalizare a sistemului de camere video fixe, cu functie de radar, de pe sosele si ca Uniunea Europeana a cerut implementarea unui plan de lucru in acest sens.

„In momentul de fata, UE ne-a trimis un plan de sporire a sigurantei rutiere, in care aceste aparate fixe de supraveghere si de masurare a vitezei sunt impuse. Ni se cere chiar un calendar de implementare a acestor sisteme. Dupa ce Parlamentul isi va relua activitatea, vom initia la nivel de Guvern o masura in aceasta privinta”, a declarat Lucian Dinita, pentru gandul.

In momentul de fata, camerele fixe functionale pe soselele din Romania, cu exceptia DN 1, pe sectorul Bucuresti-Brasov, au functii de detectare a incalcarii altor reguli de circulatie, precum neacordarea de prioritate intre vehicule sau pentru pietoni sau trecerea pe culoarea rosie a semaforului.

O alta masura care va fi luata in viitorul apropiat, mai exact pana cel tarziu pe 19 ianuarie 2013, va fi introducerea permisul de conducere pentru mopede. Posesorii de moped vor fi nevoiti sa aiba carnet de conducere pentru cel putin o categorie de vehicule, ca sa poata conduce pe drumurile publice.