Acasă Utile Planta minune care te face mai destept! E de ajuns sa o...

Planta minune care te face mai destept! E de ajuns sa o mirosi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Exista o planta care ne face mai destepti. Rozmarinul imbunatateste memoria cu 15%, chiar daca nu este consumat, ci doar prin simpla prezenta a aromei sale intr-o incapere.

Procentul nu pare mare, insa este suficient pentru o persoana in varsta sa-si aminteasca de faptul ca trebuie sa-si ia medicamentele. Potrivit oamenilor de stiinta, atunci cand este inhalata aroma de rozmarin, compusii volatili trec in sange prin plamani si ajung la creier, unde influenteaza procesele de memorie.

Cercetatorii au studiat influenta rozmarinului asupra persoanelor in varsta, cu participarea a 150 de pensionari. Acestia au stat in incaperi diferite, cu arome de rozmarin, lavanda sau fara niciun miros, trebuind apoi sa transmita un mesaj intr-un anumit moment sau sa faca schimb de sarcini cu o alta persoana. Persoanele care s-au aflat in camera cu miros de rozmarin au efectuat mult mai bine testele de memorie decat celelalte doua grupuri.

Intr-un alt experiment, aceeasi echipa a constatat ca ceaiul de menta imbunatateste memoria pe termen lung si atentia, spre deosebire de ceaiul de musetel, care reduce semnificativ concentratia. „Este interesant de observat efectul opus asupra starii de spirit si abilitatilor cognitive ale celor doua ceaiuri diferite din plante”, a remarcat dr. Moss, conducatorul echipei de cercetatori.

Sursa: RADOR

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos