Placintele englezesti sunt mai uscate si seamana cu coltunasii. Placintele englezesti se pot servi imediat ce au fost scoase din cuptor si se pot unge cu putin unt sau gem.
• Incingeti cuptorul la 200 de grade (pozitia 6). Tapetati doua tavi dreptunghiulare cu hartie de pergament.
• Cerneti faina, praful de copt, sarea si zaharul intr-un castron mare si faceti o gaura in centru. Amestecati intr-un alt castron iaurtul, untul si oul. Turnati compozitia in gaura facuta. Amestecati cu o furculita pana cand se incorporeaza, apoi adaugati merisoarele. Dati-va cu faina pe palme si framantati usor aluatul in castron, pana cand merisoarele s-au incorporat.
• Presarati putina faina pe masa. Rasturnati aluatul pe masa si modelati un patrat cu latura de 23 cm si cu o grosime de circa 2,5 cm. Taiati cu un cutit noua patrate de 7,3 cm. Taiati fiecare patrat in doua triunghiuri si veti obtine 18 bucati.
• Aranjati placintele la 2,5 cm distanta unele de altele in tava tapetata. Coaceti-le 15 minute sau pana cand devin aurii.
• Intre timp acoperiti un gratar de sarma pentru vase cu hartie cerata. Amestecati intr-un castronel zaharul pentru glazura cu coaja si sucul de portocala. Mutati placintele fierbinti pe suportul de sarma si stropiti-le cu glazura.
Sfat:
• Inlocuiti jumatate din cantitatea de unt, margarina sau ulei cu aceeasi cantitate de iaurt simplu, smantana subtire degresata sau piure de mere. • Inlocuiti smantana grasa cu smantana subtire, degresata. • Reduceti cantitatea de zahar cu o treime. • In loc de smantana incercati iaurt de lamaie mai subtire, iar in loc de afine, capsuni taiate, banane taiate cu 65 g nuci (fara glazura), cubulete de mere cu 65 g nuci pecan (fara glazura) sau 40 g stafide si 25 g alune (fara glazura). • Economisiti timp daca veti coace o tava de briose si le veti pastra in congelator, intr-o punga de plastic. Veti putea scoate o bucata cu o seara inainte, pentru a se putea decongela pana dimineata.
Ingrediente:
• 420 g faina alba
• 1.5 lingurita lingurita praf de copt
• 1 jumatate lingurita sare
• 50 g zahar pudra
• 300 g iaurt simplu
• 85 g unt topit
• 1 ou batut usor
• 140 g merisoare uscate indulcite
• 55 g zahar pentru glazura, cernut
• 1 lingurita coaja rasa de portocala
• 1 lingurita suc de portocale