Acasă Stirile zilei Pilotii americani de DRONE sunt surmenati de misiunile anti-jihadiste

Pilotii americani de DRONE sunt surmenati de misiunile anti-jihadiste

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fortele aeriene americane au anuntat joi o serie de masuri in vederea consolidarii efectivelor de piloti de drone, surmenati de un program de lucru intens, din cauza campaniei aeriene din Irak si Siria.

Acesti piloti se afla intr-o situatie de „stres notabil, din cauza unui ritm neincetat de activitate”, a subliniat secretarul US Air Force Deborah Lee James intr-o conferinta de presa, alaturi de seful Statului Major al Fortelor Aeriene generalul Mark Welsh.

Ei muncesc sase zile pe saptamana, cate 13 sau 14 ore pe zi, a spus ea.

Ei insumeaza in medie 900 pana la 1.100 de ore de „zbor” pe an, fata de 200-300 de ore de zbor cat efectueaza un pilot. In plus, multi dintre ei se apropie de finalul contractului, ceea ce risca sa complice si mai mult situatia, a declarat ea.

Cu scopul de a face fata situatiei, US Air Force a decis sa mobilizeze resurse din Garda Nationala si din randul rezervistilor. Astfel, intentioneaza sa recheme piloti plecati la alte unitati si sa-i pastreze mai mult timp pe cei aflati in prezent in post.

Drona

Armata Aerului a decis, de asemenea, cresterea imediata a valorii primei de zbor pentru pilotii care-si prelungesc serviciul si asteapta alte masuri de stimulare financiara, care se afla in pregatire. Prima este cuprinsa intre 650 si 1.500 de dolari, potrivit datelor furnizate de generalul Welsh.

Pilotii de drone efectueaza operatiuni de recunoastere sau atacuri in lume de pe teritoriul Statelor Unite – in special in Irak si Siria, in razboiul impotriva organizatiei jihadiste Statul Islamic (ISIS).

Lansarea ofensivei contra ISIS in vara lui 2014 a perturbat planurile US Air Force, care prevedea in bugetul sau pe 2015 sa reduca numarul avioanelor fara pilot implicate in operatiuni, a declarat generalul Welsh.

„Da, am pus in discutie aceasta decizie” privind reducerea si „acest lucru a exacerbat” problema efectivelor, a precizat el. „Daca am fi efectuat reduceri asa cum am prevazut, nu am fi avut probleme astazi”, a subliniat el.

La inceputul lui 2015, US Air Force utiliza aproximativ 368 de avioane fara pilot – 150 de tip Predator (recunoastere si lupta), 178 de tip Reaper (recunoastere si lupta) si 40 de tip Global Hawk (recunoastere), potrivit datelor oficiale.

Intr-un raport intern intocmit de catre Fortele Aeriene, citat de site-ul Daily Beast saptamana trecuta, un comandant militar avertiza ca situatia avioanelor fara pilot a atins un punct critic – din cauza lipsei de efective – si ca US Air Force nu ar mai fi capabila sa alinieze capacitatile de lupta cerute de Pentagon in 2015.

Sursa: Mediafax