Acasă Stirile zilei Social Peste 1.7 milioane de romani au ziua onomastica de sarbatoarea Sfintilor Constantin...

Peste 1.7 milioane de romani au ziua onomastica de sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena! Traditii, obiceiuri si superstitii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Peste 1.780.000 de romani au ziua onomastica de sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), dintre cei 1.786.974 de romani care au ziua numelui de Sfintii Constantin si Elena, 635.068 sunt barbati iar 1.151.906 sunt femei.

Majoritatea romanilor care isi sarbatoresc onomastica marti – 490.646 – poarta numele de Constantin, alti 79.871 – Costel, iar 32.728 – Costica.

De asemenea, alte 20.308 de persoane se numesc Costin, 10.534 – Costinel, 656 – Costi si 325 – Costelus.

Dintre femeile care isi sarbatoresc onomastica, 880.574 poarta numele de Elena, alte 122.285 – Ileana si 26.209 – Constantina.

Alte 64.690 de femei poarta numele de Lenuta si 52.582 – pe cel de Constanta, 1.467 de persoane se numesc Nuti si 4.099 – Leana.

Traditii, obiceiuri si superstitii!

Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt cunoscuti drept cei care au dat libertate crestinismului. Despre Imparateasa Elena se spune ca a fost prima femeie care si-a eliberat sclavii si a ajutat crestinii persecutati.

In calendarul popular, sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena este o sarbatoare a pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Traditia populara ne spune ca in aceasta zi pasarile de padure isi invata puii sa zboare.

In traditia populara exista multe datini, obiceiuri si superstitii specific acestui praznic, asa cum se intampla, de altfel, si cu alte evenimente importante din Calendarul religios ortodox. Chiar daca de data aceasta ziua cade in cursul saptamanii, nefiind deci repaus, crestinii sunt indemnati sa nu faca treburi gospodaresti ce pot fi amanate.

Taranii care respecta traditia crestina nu lucreaza astazi, pentru a evita pagubele aduse holdelor de pasarile cerului.

In anumite zone ale tarii data de 21 mai reprezinta ultima zi in care se mai pot semana porumb, ovaz si mei, deoarece, in popor, se perpetueaza superstitia potrivit careia tot ce se seamana dupa aceasta zi se va usca.

Majoritatea viticultorilor respecta si ei sfintenie aceasta zi. In anumite zone se numeste si Constantin Graur, facandu-se trimitere la micile zburatoare care fac paguba strugurilor.

Tot acum, in comunitatile rurale de la munte, unde cresterea ovinelor are traditie – cum ar fi in Voinesti, Bretcu sau Tara Buzaielor – de Sfintii Imparati Constantin si Elena pastorii hotarasc cine le va fi baci, dupa care se decide locul unde vor fi amplasate stanele pe timpul pasunatului. Gospodinele superstitioase incearca sa alunge duhurile stropind casa cu aghiasma.

Felicitari sarbatoritilor!

Tuturor sarbatoritilor le dorim multa sanatate, bucurii si impliniri, alaturi de cei dragi! La Multi Ani!

Sursa: agerpres.ro