Acasă Stirile zilei Justitia Pedepse de pana la 15 ani de inchisoare pentru cei care raspandesc...

Pedepse de pana la 15 ani de inchisoare pentru cei care raspandesc coronavirusul si omoara oameni!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vor fi pedepse de pana la 15 ani de inchisoare pentru infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor, daca fapta duce la decesul uneia sau mai multor persoane, se arata in proiectul de OUG de modificare a Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptat de Guvern, la propunerea Ministerului Justitiei.

Masurile nu se vor aplica retroactiv.

Falsul in declaratii – Articolul 326 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 326. (1) Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Fapta prevazuta la alin.(1), savarsita pentru a ascunde existenta unui risc privind infectarea cu o boala infectocontagioasa, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani
sau cu amenda.”

Zadarnicirea combaterii bolilor – Articolul 352 se modifica si va avea urmatorul cuprins

Art. 352. (1) Nerespectarea masurilor de carantina sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca fapta a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de catre o persoana care stie ca sufera de aceasta boala se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si
interzicerea exercitarii unor drepturi.

(4) Daca fapta prevazuta in alin. (2) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(5) Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(6) Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(7) Daca prin fapta prevazuta in alin. (3) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(8) Daca prin fapta prevazuta in alin. (4) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(9) Tentativa la infractiunea prevazuta in alin. (3) se pedepseste.

(10) Prin carantina se intelege restrictia activitatilor si separarea de alte persoane, in spatii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, intr-o maniera care sa previna posibila raspandire a infectiei sau contaminarii.”

Omisiunea declararii unor informatii – Dupa articolul 352 se introduce un nou articol, art. 352 indice 1, cu urmatorul cuprins:

Art. 352 indice 1 – Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care acestea isi desfasoara activitatea a unor informatii esentiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat in contact cu o persoana infectata cu o boala infectocontagioasa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”

Proiectul a fost adoptat intrucat de la inceputul lunii martie si pana in prezent un numar tot mai mare de persoane, fata de care s-au dispus masura de carantina institutionalizata sau, dupa caz, masura de izolare la domiciliu, nu a respectat aceste masuri.

Acest lucru “denota faptul ca masurile dispuse de autoritati nu sunt respectate cu rigoare si ca prevederile de lege din Cod penal nu au un suficient efect disuasiv, fiind deja in lucru in cadrul a 27 de unitati de parchet un numar de 58 de dosare penale, in care sunt cercetate astfel de persoane, numarul potentialelor victime fiind de circa 80”.