Un medicament antidiabetic comun, metformina, va fi testat pe oameni, în SUA, dupa ce cercetatorii au descoperit ca ar putea conduce la prelungirea sperantei de viata cu pana la 120 de ani, potrivit unui studiu publicat pe telegraph.co.uk.

Metformina este un medicament utilizat de peste 40 de ani pentru scaderea glicemiei la pacientii cu diabet de tip 2, potrivit Agentiei Nationale a Medicamentului. Este prescrisa în special pacientilor supraponderali, care nu pot tine sub control nivelul glicemiei doar prin dieta si activitate fizica. Medicamentele pe baza de metformina pot fi folosite singure sau împreuna cu alte antidiabetice orale sau cu insulina.

A fost remarcata o diminuare a incidentei complicatiilor cronice ale diabetului la pacientii supraponderali cu diabet zaharat de tip 2 tratati cu metformina ca terapie de prima intentie, potrivit studiului publicat de Telegraph si citat de ziarul Adevarul..

Cercetatorii cred ca acest medicament ar putea fi eficient în încetinirea procesului de îmbatranire, maladii precum Alzheimer si Parkinson putand fi întarziate mai mult timp. Studii anterioare au demonstrat deja ca metformina, un medicament utilizat în mod obisnuit în tratarea diabetului de tipul II, poate prelungi viata, însa testele au fost realizate doar pe animale.

Agentia alimentului si medicamentului din SUA (Food and Drug Administration) si-a dat recent acordul pentru ca metformina sa fie testata pe oameni.

Daca se va dovedi eficienta, metformina ar putea oferi persoanelor cu varsta peste 70 de ani sansa de a fi la fel de sanatoase biologic ca acelea de 50 de ani, potrivit cercetatorilor americani. Specialistii vorbesc în acest caz despre „tratarea” procesului de îmbatranire astfel încat sa poata fi prevenite boli degenerative precum cancerul, diabetul si dementa.

Cercetatorul scotian Gordon Lithgow, de la Buck Institute for Research on Ageing din California, unul dintre autorii studiului, a declarat: „Daca tintesti procesul de îmbatranire si îl încetinesti, atunci încetinesti toate bolile asociate îmbatranirii”. Referitor la ce este metformina si la studiul în care va fi inclusa, scotianul a declarat: „Este revolutionar”. „Avem toate motivele sa credem ca este posibil. Viitorul înseamna sa luam elementele de biologie pe care le-am dezvoltat pana acum si sa le aplicam pe oameni”, a mai spus acesta.

Cercetatorii cred ca metformina – cel mai utilizat medicament antidiabetic, care este si extrem de ieftin – este cel mai bun candidat în aceste teste clinice. Metformina creste numarul moleculelor de oxigen eliberate într-o celula, fapt care ofera robustete si longevitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.