Acasă Stirile zilei Stiinta PARTICULA LUI DUMNEZEU devine tot mai clara! In 2015 va oferi raspunsuri...

PARTICULA LUI DUMNEZEU devine tot mai clara! In 2015 va oferi raspunsuri exacte despre MATERIA INTUNECATA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Bosonul Higgs sau Particula lui Dumnezeu devine tot mai clara pentru ca ii vom cunoaste portretul-robot de acum inainte, particula a carei existenta a fost descoperita pentru prima data in urma cu 50 de ani.

Dupa parerile lor, numeroasele date colectate de LHC (Large Hadron Collider) de la CERN (Laboratorul european pentru cercetari nucleare) din Geneva i-au ajutat pe cercetatori sa raspunda la un numar mare de intrebari care ramaneau in suspensie dupa identificarea bosonului Higgs, in iulie 2012.

Insesizabil, pentru ca este extrem de instabil, bosonul Higgs este considerat de fizicieni drept o cheie de bolta a structurii fundamentale a materiei, fiind particula elementara care da masa celorlalte particule, potrivit teoriei denumite „Modelul standard”.

Existenta sa a fost postulata pentru prima data in 1964, de Peter Higgs, François Englert si Robert Brout, in prezent decedat. Higgs si Englert au primit premiul Nobel pentru fizica pe anul 2013 pentru alcatuirea acestei teorii care completeaza „puzzle”-ul Modelului standard.

Intr-un studiu publicat duminica in revista Nature Physics, una dintre cele doua echipe internationale care urmaresc bosonul Higgs cu ajutorul LHC a confirmat ca aceasta particula se comporta asa cum era prevazut in teorie si nu ca „un impostor care ii seamana, dar care are o alta origine”.

Atunci cand se dezintegreaza, bosonul observat cu LHC da nastere nu doar unor fotoni si altor tipuri de bosoni, ci si unei alte familii de particule, denumite „fermioni”, au afirmat autorii studiului.

Pare un detaliu insignifiant pentru oamenii obisnuiti, insa aceasta descoperire este „uriasa”, a spus Markus Klute de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), care a coordonat analizele.

„De acum inainte, stim ca particulele precum electronii isi obtin masa gratie unui camp creat de bosonul Higgs, iar asta este cu adevarat ceva care ne entuziasmeaza”, a adaugat el.

Identificarea bosonului Higgs a fost permisa de constructia LHC, un tunel urias in forma de inel, cu o lungime de 27 kilometri, la granita franco-elvetiana.

Cel mai mare accelerator de particule din lume, LHC, a fost oprit din functionare in februarie 2013 pentru realizarea unor imbunatatiri si a unor lucrari de mentenanta. Noi coliziuni sunt prevazute a avea loc in 2015, cu o energie aproape dubla, care ar trebui sa permita oamenilor de stiinta sa exploreze noi domenii, precum „super-simetria” si materia intunecata.

Sursa: mediafax.ro