Acasă Stirile zilei Parintele Necula, mesaj pentru romani: „Stati acasa! Nu de frica mortii, ci...

Parintele Necula, mesaj pentru romani: „Stati acasa! Nu de frica mortii, ci din iubire pentru viata”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Parintele Constantin Necula ii roaga pe oameni „sa stea acasa nu din frica de moarte, ci din iubire pentru viata”. Preotul sibian mai spune ca o situatie de criza aduce de la sine masuri de criza, astfel ca „multe decizii erau inevitabile”.

Parintele sibian Constantin Necula, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu si o figura cunoscuta printre credinciosii romani, le cere acestora sa stea acasa de Paste. El a vorbit intr-un interviu amplu acordat publicatiei sibiene Tribuna si a abordat teme precum starea de carantina si credinta in timpul ei, dar si imposibilitatea de a mai sluji avandu-i pe credinciosi alaturi.

„E o perioada in care ne smereste lipsa efortului si a tensiunii de alta data. E dificila munca de teren de acum, dar nu se compara cu zilele in care eram prinsi intre dorinta de spovedanie a credinciosilor si programul liturgic incarcat, parte integranta a asteptarii invierii Domnului. Sunt inchise locasurile, dar munca pastorala este deschisa, eforturile de a tine in „priza” praznicului comunitatile noastre parohiale sunt la fel. Nu e greu, dar nici usor. intelegem toti ca e o chemare in plus la mai multa atentie pastorala si la mai multa sinceritate in ce priveste propovaduirea si rugaciunea.

Poate fi si o lectie de distanta care creste responsabilitatea sociala si pastorala. Eu stiu ca aceia care aveau in prim-plan iubirea de slujba si asezarea sufleteasca pentru primirea lui Hristos ca Paste sunt foarte afectati de aceste masuri restrictive. Nimeni nu spune ca asta ar fi semn de normalitate. Dar nici perioada prin care trecem nu este una de normalitate. Avem de invatat, nu doar in plan uman, foarte mult din aceasta provocare. Una din lectii este aceea a ascultarii civice, ascultare care a fost identificata de insusi Domnul Hristos in acele cuvinte celebre- „dati ce este al Cezarului, Cezarului si cele ale lui Dumnezeu, lui Dumnezeu”- care aplicate corect ne-ar fi scutit de multe dictaturi ori devieri ideologice”, a spus preotul Constantin Necula.

Parintele a mai spus ca tairea slujbei de inviere de la distanta „depinde si de capacitatea fiecarui crestin de a-si asuma statura marturisirii sale” si i-a indemnat pe credinciosi catre rugaciune.

„Ceea ce inseamna mereu si mereu: invierea Domnului Hristos! Biruirea mortii acesteia de care ne temem mai mult decat orice. Biruinta impotriva comoditatii noastre neroditoare. invierea de anul acesta are cu sine si conotatia unui post dublat de carantina. Un soi de sihastrie impreuna cu aceia pe care-i iubim si ne sunt familie. Cred, personal, ca aici a fost restartarea responsabilitatii noastre. Reasumarea familiei. Inclusiv prin asumarea distantei sociale, pentru protejarea celor mai in varsta. Cu alte cuvinte si Pastile acesta este despre Hristos si despre familie”, a mai spus acesta.

indemn catre credinciosi: „Ramaneti in case. Nu din frica mortii, ci din iubire pentru viata”

„ii rog sa ramana in case. Nu din frica mortii, ci pentru ca-si iubesc viata. indraznesc sa cred ca isi iubesc Biserica. Pentru a nu fi prilej de scandal si sminteala celor care nu cred in civismul Ortodoxiei. Pentru ca-si iubesc parintii, familia si Patriarhul, pe arhierei si preotii parohi, pentru ca-si iubesc radacina strabuna a bunului simt. Nu din amenintari se schimba mentalitati sociale, ci din educatie. De aceea, primiti, va rog, cuvant bun. De sanatate si pace. Iar celor pentru care Pastile e doar o alta zi din calendar va doresc o zi buna. Cu frumuseti pe suflet si pace in gand”, a conchis preotul.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos