Acasă Timp liber Spiritualitate Parintele Ilie Cleopa dezvaluie care este cel mai urat pacat inaintea lui...

Parintele Ilie Cleopa dezvaluie care este cel mai urat pacat inaintea lui Dumnezeu

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Unul din cei mai mari duhovnici ai Romaniei, parintele Cleopa, dezvaluie care sunt cele mai grave pacate pe care le poate savarsi un crestin.

„Dupa invatatura Sfintei Scripturi, pacatul este calcarea cu buna stiinta si de bunavoie a voii lui Dumnezeu. El se mai numeste si faradelege („invatatura de Credinta Ortodoxa“, pag. 426; Romani 5, 13; Iacob 2, 9; Isaia 49, 12-13 ). Radacina pacatului este pofta care ispiteste pe om (Iacob 1, 13-15). Pacatul atrage mania lui Dumnezeu asupra omului fiindca „pacatul este uraciune inaintea lui Dumnezeu“ (Deuteronom 17, 25; Pilde 3, 32). Pacatul atrage mania lui Dumnezeu asupra omului, deoarece „pacatosii sunt vrajmasi ai lui Dumnezeu“ (Iov 21, 17; Ieremia 21, 14; Psalm 20, 8-10; 78, 6; Isaia 10, 6), scrie ziarul Bisericii.

In cate feluri se impart pacatele si care sunt pacatele mai greu de vindecat?

Sfantul Ioan Evanghelistul imparte pacatele in doua: pacate de moarte si pacate care nu sunt de moarte (I Ioan 5, 16-17). Tot el imparte pacatele de moarte in trei mari grupe: pofta trupului, pofta ochiului si trufia vietii (I Ioan 2, 16). Sfintii Parinti impart pacatele de moarte in trei mari grupe: pacatele capitale, in numar de sapte; pacate strigatoare la cer, care sunt mult mai grave, precum: uciderea, pruncuciderea, asuprirea saracilor, rapirea avutului altora, uciderea aproapelui etc; pacate impotriva Duhului Sfant. Acestea sunt cele mai grave pacate facute de oameni pe pamant, pentru ca hulesc pe Dumnezeu si alunga harul Duhului Sfant de la om. Dintre acestea amintim: necredinta in Dumnezeu, apostazia (lepadarea de credinta), eresul, secta, deznadejdea, sinuciderea, ura de om pana la moarte, prea marea incredere in Dumnezeu, injuraturile etc. Cele dintai se numesc „pacate capitale“ pentru ca sunt cele mai numeroase si stapanesc pe cei mai multi oameni. Cele de-al doilea se numesc „strigatoare la cer“ pentru ca striga si cer de la Dumnezeu pedeapsa omului inca in viata.

Care este cel mai urat pacat inaintea lui Dumnezeu?

Cel mai urat pacat inaintea lui Dumnezeu este pacatul mandriei, caci acesta a facut pe ingeri diavoli, dupa cum si smerenia „poate face din diavoli ingeri“, spune parintele Ilie Cleopa.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos