Acasă Stirile zilei Pana unde are de gand sa ajunga PUTIN in Ucraina? SCENARIUL NEGRU...

Pana unde are de gand sa ajunga PUTIN in Ucraina? SCENARIUL NEGRU care va avea loc in OCTOMBRIE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vladimir Putin este acuzat ca vrea sa cucereasca Ucraina cel mai probabil in octombrie, Moscova urmarind sa anexeze pana la jumatate din tara.

„Scopul lui Putin este nu doar regiunile (separatiste din est) Donetk si Lugansk, el vrea sa ia intreaga Ucraina”, a denuntat sambata premierul ucrainean Arseni Iateniuk. Primul pas ar fi crearea unui „culoar” care sa asigure o legatura intre frontiera rusa si Crimeea, penisnula ucraineana anexata de catre Rusia in martie.

„Nu poate sa accepte ideea ca Ucraina sa faca parte din familia europeana, el vrea sa restaureze Uniunea Sovietica”, a adaugat Iateniuk.

Occidentalii acuza Rusia ca a trimis peste 1.000 de militari sa lupte alaturi de separatistii prorusi, ceea ce Moscova dezminte.

De la intrarea in vigoare a armistitiului intre Kiev si rebeli, o mare parte din teritoriul de la frontiera cu Rusia nu se afla sub controlul autoritatilor ucrainene, incepand de la Lugansk si pana la coasta de la Marea Azov.

O serie de analisti apreciaza ca Rusia incearca sa creeze in acest fel un stat-marioneta care sa-i permita sa mentina presiunea asupra Kievului, ca in Georgia – unde doua regiuni separatiste au primit ajutorul militar al Moscovei, in 2008.

Moscova nu are interesul sa aiba o „zona-tampon”, a replicat Sergei Lavrov, ministrul rus de Externe, nici in Ucraina si nici in Republica Moldova, referindu-se la Transnistria, o regiune separatsita moldoneana care si-a declarat independenta in 1990, sustinuta in ascuns de Rusia.

Altii cred ca Putin, care agita de sase luni conceptul „Novorusia” – „Noua Rusie”, un termen din perioada tarista care desemna noi teritorii ale Imperiului rus -, vrea sa mearga mult mai departe.

O ofensiva rusa chiar din octombrie

In Polonia, cercetatori de la Institutul pentru Relatii Internationale (PISM) au avertizat ca o noua ofensiva va avea loc in aceasta iarna in Ucraina. Scenariul cel mai realist prevede o interventie ruseasca la sfarsitul lui octombrie, cu scopul de a finaliza ceea ce armistitiul a creat deja, si anume o cale de trecere terestra, lunga de 300 de kilometri si lata de 50 de kilometri, care sa garanteze aprovizionarea cu produse alimentare si energie a Crimmei din Rusia.

Al doilea scenariu, „probabil in proportie de 30%”, evoca proclamarea in ianuarie a unei „Novorusii” in jumatatea de sud a Ucrainei, cucerita de catre 50.000 pana la 70.000 de militari rusi, care va permite crearea unei legaturi intre Transnistria si Rusia, prin Crimeea. Economia ucraineana va fi, in acest scenariu, foarte dur afectata, pierzand sapte porturi maritime, inclusiv Odesa, si doua centrale nucleare. Produsul sau Intern Brut (BIB) va scadea cu 27%, iar un milion de persoane vor fi stramutate.

In fine, scenariul cel mai negru preconizeaza o impartire a tarii, Rusia urmand sa controleze estul industrializat, ceea ce ar reduce Ucraina la teritoriul din dreapta Niprului, in urma interventiei a peste 100.000 de militari rusi si unor pierderi importante in randul acestora.

Cercetatori de la Institutul britanic RUSI au evocat asemenea scenarii inca din aprilie, subliniind ca industria rusa de armament depinde in proportie de 30% de produse ucrainene care nu pot fi inlocuite, si anume in domeniul rachetelor si aviatiei, ceea ce ar putea determina Moscova sa ocupe sudul si estul Ucrainei, pentru a-si securiza aprovizionarea.

„Mai ales calculele Kremlinului sunt cele care vor determina pana unde va merge Rusia”, nuanteaza Ulrich Speck, de la Institutul Carnegie Europe. „Cate victime sunt acceptabile? Pana la ce punct se pot degrada relatiile sale cu Vestul? Un teritoriu cucerit in acest fel va putea, oare, sa fie adminsitrat de catre Rusia sau va deveni teatrul unui razboi partizan fara sfarsit?” se intreaba el.

Rusia lui Vladimir Putin are mai ales „avantajul strategic imens ca dispune de un ciclu mult mai lung decat democratiile occidentale, ritmate de termene electorale”, subliniaza Giles Keir, un cercetator la Institutul londonez Chatham House. „Ea a aratat, in trecut, ca stie sa astepte momentul oportun si apoi sa intervina cand toata lumea a uitat, creand o surpriza”, adauga el.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos