Acasă Stirile zilei Stiinta Paleontologii au descoperit „DINOZAURUL GAINA”, o noua specie de dinozaur cu pene!...

Paleontologii au descoperit „DINOZAURUL GAINA”, o noua specie de dinozaur cu pene! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Paleontologii americani au descoperit „dinozaurul gaina”, o noua specie de dinozaur cu pene care traia in America de Nord, in urma cu 66 milioane de ani.

Avand o inaltime de 1,5 metri pana la sold, o lungime de 3,5 metri si o greutate cuprinsa intre 200 si 300 de kilograme, acest dinozaur, denumit Anzu Wyliei, avea un gat foarte lung, un cioc lipsit de dinti si o creasta rotunda pe cap precum aceea a cazuarilor, o pasare alergatoare din Noua Zeelanda inrudita cu strutul. Coada sa era relativ scurta si deasa, iar animalul avea gheare puternice la capatul unor picioare lungi si fine.

Descoperirea celor trei schelete, anuntata miercuri, elucideaza astfel misterul care inconjura acest grup de dinozauri de aproape un secol. Oamenii de stiinta dispuneau pana la noua descoperire doar de cateva fragmente osoase.

Fosilele au fost gasite la sfarsitul anilor ’90 in formatiunea stancoasa Heel Creek din Dakota de Nord si Dakota de Sud, doua state americane. De atunci, cercetatorii au incercat cu inversunare sa reconstituie dinozaurul.

Noua specie, denumita caenagnathidae, apartine familiei dinozaurilor oviraptosaur, cunoscuti gratie unor fosile adeseori bine conservate gasite in Mongolia si in China.

Scheletul reconstituit a fost botezat „Anzu Wyliei”„Anzu”, pentru asemanarea cu o divinitate sumeriana demonica, reprezentata sub forma unui vultur cu cap de leu, si „Wyliei”, dupa numele nepotului unui administrator al Muzeului de Istorie Naturala Carnegie din Pittsburgh, unde se afla cele trei schelete.

„Anzu este de departe exemplarul de caenagnathidae cel mai bine conservat descoperit vreodata. Dupa un secol de cercetari, am gasit intr-un final fosile care ne prezinta cum aratau aceste creaturi, din cap pana in picioare”, a explicat Matthew Lamanna, paleontologul care a coordonat acest studiu, publicat in revista americana PLOS ONE.

Descrierea detaliata a lui Anzu, care era probabil omnivor, a putut fi realizata pe baza a trei specimene fosilizate care, impreuna, au permis reconstituirea unui schelet aproape complet. Oamenii de stiinta au putut astfel sa ii studieze anatomia si relatiile sale pe scara evolutiei in raport cu alte caenagnathidae, un grup ramas multa vreme misterios, ce facea parte din clasa dinozaurilor theropozi.

„Anzu era un fel de pradator urias, cu un cap de gaina, probabil inzestrat cu pene. Trebuie sa fi fost terifiant”, a spus Emma Schachner de la Universitatea Utah, coautoare a studiului.

„Aceasta descoperire este extraordinara, pentru ca Anzu este cel mai mare oviraptosaur descoperit in America de Nord. Acest grup de dinozauri este strans inrudit cu pasarile”, a adaugat ea.

Ea considera, totodata, ca Anzu „este unul dintre cei mai recenti oviraptosauri, in conditiile in care acesta traia intr-o epoca foarte apropiata de extinctia dinozaurilor”, atribuita prabusirii unui asteroid pe Terra, in urma cu 65 milioane de ani.

Descoperirea de oviraptosauri in Asia si in America de Nord nu este surprinzatoare, intrucat aceste continente au fost in mod frecvent unite in era mezozoica (in urma cu 251 milioane de ani – 65,5 milioane ani).

„Totusi, tinand cont de putinele fosile de caenagnathidae descoperite pana acum, aceasta specie era de departe cea mai enigmatica din randul oviraptosaurilor si unul dintre principalele grupuri de dinozauri mai putin cunoscuti”, a spus Hans-Dieter Sues, conservator la departamentul de paleontologie a vertebratelor de la Muzeul Smithsonian de Istorie Naturala din Washington.

Analiza lui Anzu reafirma faptul ca dinozaurii caenagnathidae alcatuiau intr-adevar un grup din randul oviraptosaurilor.

In plus, analizele paleontologilor au confirmat o ipoteza recenta, potrivit careia gantoraptorul, descoperit in Mongolia in 2005, cel mai mare oviraptosaur cunoscut, care avea o greutate de cel putin 1,5 tone, apartinea la randul sau din familia caenagnathidae.

Sursa: mediafax.ro