Papa Francisc a dezvaluit pacatul prin care planeta se va autodistruge prin supraexploatarea resurselor sale naturale, potrivit France Presse.

„Trebuie sa protejam din nou Pamantul pentru a evita sa se autodistruga”, a declarat papa in fata Reginei Letizia a Spaniei si a unei audiente formate din reprezentanti ai Organizatiei ONU pentru alimentatie si agricultura (FAO) si ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), reuniti la Roma cu ocazia celei de-a doua conferinte internationale privind nutritia.

„In timp ce se vorbeste de noi drepturi, cei flamanzi se afla la coltul strazii cerand sa fie inclusi in societate si sa aiba painea de zi cu zi. Este vorba de demnitate, nu de o favoare”, a adaugat papa, care se afla in prima sa vizita la sediul FAO din Roma.

„Este corect sa se hraneasca toata lumea, dar nu toti reusesc, in timp ce surplusul si deseurile, supraconsumul si utilizarea abuziva alimentelor sunt un lucru comun”, a adaugat suveranul pontif, denuntand „speculatiile” alimentate de „dictatura profitului”.

Francisc a respins, totodata, orice „conditionare politica si economica” in ceea ce priveste accesul la hrana.

„Din pacate, a continuat el, exista cateva subiecte, cum ar fi foametea, carora li se aplica atat de multe sofisme si legat de care se manipuleaza date si statistici in functie de securitatea nationala, prin coruptie sau referiri artificiale la criza”.

Papa a subliniat si gravitatea situatiei mediului, in lipsa unei bune exploatari a resurselor naturale.

„Dumnezeu iarta mereu, oamenii uneori, dar natura nu iarta niciodata”, a spus el.

Seful Bisericii Catolice pregateste pentru anul viitor o enciclica privind protectia mediului si respectul pentru natura.

In momentul desfasurarii primei conferinte organizate de FAO privind nutritia in 1992, mai mult de un miliard de oameni sufereau de foame. Astazi, acest total a scazut la 805 milioane, in timp ce populatia lumii a crescut.

Sursa: obiectiv.info

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.