Acasă Stirile zilei Stiinta Oxitocina sau „HORMONUL FERICIRII” s-a dovedit a fi LEAC in tratarea ANOREXIEI!

Oxitocina sau „HORMONUL FERICIRII” s-a dovedit a fi LEAC in tratarea ANOREXIEI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oxitocina cunoscuta sub denumirea de „hormonul fericirii”, un hormon secretat in timpul travaliului si al actului sexual, s-a dovedit a fi leac pentru tratarea anorexiei mintale, au descoperit cercetatorii britanici si coreeni.

Oxitocina este un hormon secretat in mod natural in timpul manifestarilor de afectiune, cum ar fi relatiile sexuale si alaptarea, dar si in timpul travaliului, cand organismul elibereaza oxitocina pentru atenuarea durerilor, conform bbc.co.uk.

Oxitocina a fost recomandata ca tratament pentru o serie de tulburari psihiatrice si se crede ca reduce anxietatea sociala a persoanelor cu autism.

Anorexia mintala este o tulburare alimentara pe fond psihic, care se manifesta prin repulsie fata de alimente, insotita de pierderea totala a poftei de mancare, si afecteaza mai ales adolescentele cu probleme de greutate reale sau imaginare, ce doresc sa aiba o silueta asemanatoare cu aceea a top-modelelor.

Doua studii, efectuate de cercetatorii britanici si coreeni, au constatat ca pacientii manifestau o fixatie mai redusa fata de mancare si propria imagine corporala, dupa ce le fusese administrata o doza de oxitocina.

In primul studiu, publicat in revista Psychoneuroendocrinology, 31 de pacienti cu anorexie si 33 de persoane sanatoase au primit fie o doza de oxitocina, administrata cu ajutorul unui spray nazal, fie un tratament placebo.

Participantii la studiu au privit dupa aceea o serie de fotografii in care apareau alimente hipercalorice si hipocalorice, precum si persoane cu diferite greutati si forme ale corpului.

Persoanele cu anorexie s-au concentrat mai mult asupra fotografiilor in care apareau persoane supraponderale si asupra acelor forme ale corpului pe care le considerau indezirabile.

Cu toate acestea, dupa ce au luat oxitocina, pacientii cu anorexie aveau o probabilitate mai redusa de a-si indrepta atentia asupra fotografiilor „negative” in care apareau mancaruri si persoane supraponderale.

La cel de-al doilea studiu, publicat in revista PLOS ONE, au participat aceleasi persoane, insa cercetatorii au urmarit reactia acestora la expresii faciale care sugerau furie, dezgust sau fericire.

Studiile anterioare au indicat faptul ca anorexia poate fi asociata cu o perceptie crescuta a senzatiei de amenintare, iar o serie de studii efectuate pe animale au aratat ca tratamentele cu oxitocina reduc atentia acordata expresiilor faciale amenintatoare.

In acest studiu, pacientii cu anorexie aveau o probabilitate mai redusa de a se concentra asupra chipurilor care exprima „dezgustul”, dupa tratamentul cu oxitocina si, de asemenea, o tendinta mai redusa de a evita sa priveasca fetele ce exprima furie.

Cele doua studii au fost coordonate de expertul in tulburari de alimentatie Janet Treasure, de la Institutul de psihiatrie de la King’s College, din Londra.

„Este vorba despre o cercetare aflata intr-un stadiu incipient, cu un numar redus de participanti, dar este uluitor sa vedem potentialul urias al acestui tratament”, a afirmat Janet Treasure.

„Cercetarea noastra arata ca oxitocina reduce tendintele inconstiente ale pacientilor de a se concentra asupra mancarii, formei corpului si emotiilor negative, cum ar fi dezgustul”, a adaugat profesorul Youl-Ri Kim, de la Universitatea Inje, din Seoul, care a colaborat cu cercetatorii englezi pentru efectuarea acestor studii.

Sursa: mediafax.ro