Acasă Sanatate OTRAVA din CASCAVAL. Copiii sunt cei mai afectati!

OTRAVA din CASCAVAL. Copiii sunt cei mai afectati!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Odata cu impunerea embargoului rusesc, surplusul de produse lactate de pe piata europeana a ajuns in Romania. Asa se face ca producatorii polonezi, cehi, si chiar unguri aduc pe rafturile din magazinele romanesti produse pline de substante periculoase.

Este cazul, spre exemplu, celebrului cascaval Gouda, intalnit la raft cu aceasta denumire si care ar trebui sa fie acea branza olandeza foarte consumata in tara de origine si care se obtine doar din lapte de vaca pasteurizat. In Romania, la unele magazine, un produs etichetat ca fiind cascaval Gouda are o reteta ”proprie”, care include coloranti artificiali – caroteni, care nu au nimic in comun cu reteta originala”, sublineaza reprezentatul procesatorilor de lapte din Romania.

Presedintele Asociatiei Patronale Romane a Industriei Laptelui subliniaza faptul ca pe eticheta se poate folosi denumirea de cascaval doar pentru produsele obtinute exclusiv prin oparirea casului. “Conform legislatiei in vigoare, ca sa poti folosi denumirea de cascaval, alimentul trebuie sa fie obtinut prin oparirea casului. Orice alt ingredient trecut pe eticheta inseamna ca acel produs in mod cert nu este cascaval si acel producator nu are dreptul sa foloseasca denumirea de cascaval. Cu toate aceastea, rafturile magazinelor din Bucuresti si nu numai, sunt pline de astfel de produse. Este adevarat ca puterea de cumparare a romanilor este foarte scazuta. De cele mai multe ori credem ca suntem prea saraci ca sa ne putem permite sa mancam sanatos”, a explicat Dorin Cojocaru un posibil motiv pentru care falsul cascaval se vinde bine in Romania.

Desi un cascaval adevarat nu are cum sa contina coloranti, conservanti sau stabilizatori, aceste ingrediente figureaza pe multe etichete. In mod normal, cascavalul trebuie sa aiba culoarea galbena, de la grasimea din lapte. In mod clar, daca printre ingrediente se gaseste un colorant, rolul lui este sa mascheze faptul ca produsul repsectiv este obtinut, din ingrediente cel putin dubioase.

sursa: observator.tv