Acasă World Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza! Antibioticele nu vor mai avea efect! Superbacteria...

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza! Antibioticele nu vor mai avea efect! Superbacteria care se transmite rapid la oameni!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cel putin trei persoane, la nivel mondial, sunt infectate cu tulpini complet netratabile ale unei ”superbacterii” care produce gonoree si care este posibil sa se raspandeasca la alte persoane prin contact sexual, potrivit unui avertisment emis vineri de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), citat de Reuters.

Tinand cont de detaliile studiilor care demonstreaza o ”situatie foarte grava” cu privire la formele foarte rezistente la medicamente a bolii cu transmitere sexuala, expertii OMS au anuntat ca nu este decat ”o chestiune de timp” pana cand antibioticele folosite in ultima instanta impotriva gonoreei sa nu mai aiba niciun efect.

”Gonoreea este o bacterie foarte inteligenta”, a declarat Teodora Wi, specialista in reproductie umana la agentia din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, cu sediul la Geneva. ”De cate ori este introdus un nou tip de antibiotic pentru tratarea ei, aceasta bacterie dezvolta o rezistenta la acesta”, a completat ea.

OMS estimeaza ca 78 de milioane de persoane sunt infectate in fiecare an cu gonoree, o boala cu transmitere sexuala care poate afecta organele genitale, rectul si gatul.

Infectia, care in multe cazuri nu prezinta simptome, poate provoca boala inflamatorie pelvina, sarcina ectopica si infertilitate si poate creste riscul de contactare a virusului HIV.

Wi, care a oferit detalii in timpul unei informari telefonice cu privire la doua studii asupra gonoreei publicate in jurnalul ”PLOS Medicine”, a spus ca unul dintre acestea a analizat trei cazuri specifice — in Japonia, Frata si Spania — ale unor pacienti cu tulpini de gonoree impotriva carora niciun tip de antibiotic cunoscut in prezent nu este eficient.

”Acestea sunt cazuri care ii pot infecta pe altii. Pot fi transmise”, le-a declarat ea reporterilor. ”Iar aceste cazuri ar putea fi doar varful aisbergului din moment ce sistemele de diagnosticare si de raportare ale infectiilor netratabile lipsesc in statele cu venituri scazute, locuri in care de fapt gonoreea este mai frecventa”, a adaugat Wi.

Programul OMS pentru monitorizarea evolutiei gonoreei rezistenta la antibiotice a descoperit in urma unei cercetari ca in intervalul 2009 — 2014 s-a manifestat o raspandire a rezistentei la medicamentul de prima linie ciprofloxacina, ceea ce a dus la cresterea rezistentei fata de un alt antibiotic numit azitromicina si la dezvoltarea rezistentei la tratamente de ultima instanta — cefalosporine cu spectru extins.

in majoritatea tarilor, cefalosporine cu spectru extins reprezinta in prezent singurele antibiotice care raman eficiente pentru tratamentul gonoreei. insa, rezistenta la acestea a fost deja raportata in 50 de state, mai arata Reuters.

Potrivit OMS, ”declinul in utilizarea prezervativului, cresterea numarului de persoane care calatoresc, ratele scazute de depistare a infectiilor si tratamentul inadecvat” au contribuit la inmultirea cazurilor de gonoree, cunoscuta si sub numele de blenoragie, dupa cum arata si AFP.

Cu toate acestea, doar trei noi medicamente sunt in prezent studiate.

”Dezvoltarea de noi antibiotice nu este foarte atractiva pentru companiile farmaceutice”, subliniaza OMS. Motivul principal: ”tratamentele sunt administrate numai pentru perioade scurte de timp (spre deosebire de medicamentele impotriva bolilor cronice)”.

Un parteneriat a fost stabilit de catre OMS cu Drugs for Neglected Diseases Initiative, o organizatie independenta, pentru a se incerca dezvoltarea de noi antibiotice.

”Pe termen lung avem nevoie de un vaccin pentru a preveni gonoreea”, a asigurat medicul Marc Sprenger, director departamentului pentru rezistenta antimicrobiana din cadrul OMS.

OMS subliniaza importanta prevenirii contra infectarii cu gonoree prin ”comportamente sexuale mai sigure, in special prin utilizarea corecta si consecventa a prezervativului”, precizeaza AFP.

Sursa: Agerpres.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos