Acasă Stirile zilei ONU avertizeaza: Gripa aviara ar putea reveni daca supravegherea acestei boli nu...

ONU avertizeaza: Gripa aviara ar putea reveni daca supravegherea acestei boli nu va fi consolidata la nivel mondial!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

ONU a avertizat ca lumea risca sa se confrunte din nou cu gripa aviara daca supravegherea si controlul acestei boli nu vor fi consolidate la nivel mondial.

„Continuarea crizei economice internationale arata ca exista mai putini bani disponibili pentru prevenirea gripei aviare de tip H5N1 sau a altor amenintari de origine animala”, a declarat Juan Lubroth, veterinar-sef in cadrul FAO, intr-un comunicat.

„Chiar daca toata lumea stie ca este mai bine sa previi decat sa vindeci, sunt preocupat deoarece guvernele, in conditiile actuale, sunt incapabile sa ramana pe pozitii”, deplange el.

Potrivit FAO, se impune o vigilenta stricta in permanenta, deoarece rezervoarele mari ale virusului H5N1 sunt inca prezente in unele tari din Asia si Orientul Mijlociu, unde boala a devenit endemica.

In absenta unor controale adecvate, virusul ar putea sa se propage usor la nivel mondial, asa cum s-a intamplat in timpul apogeului din 2006. In perioada respectiva au fost afectate 63 de tari.

Intre 2003 si 2011, boala a provocat moartea sau a determinat sacrificarea a peste 400 de milioane de pasari domestice si a generat pierderi economice evaluate la 20 de miliarde de dolari.

La fel ca alte boli animale, H5N1 poate fi transmis la om. Intre 2003 si 2011, acest virus a infectat peste 500 de persoane si a provocat moartea a peste 300, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos