Acasă Stirile zilei OMUL care a impiedicat izbucnirea celui de-Al Treilea RAZBOI MONDIAL! Vezi GALERIE...

OMUL care a impiedicat izbucnirea celui de-Al Treilea RAZBOI MONDIAL! Vezi GALERIE FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Criza rachetelor cubaneze s-a aflat pe prima pagina a ziarelor din 1962 timp de 13 zile, atunci cand tensiunile dintre SUA si URSS erau pe punctul de a genera cel de-al Treilea Razboi Mondial.

Vezi aici GALERIA FOTO!

Starea de tensiune continua si indecizia asupra tipului de actiune impotriva adversarului dusesera cele doua puteri mondiale la stadiul de paranoia, acestea fiind pe punctul de a porni un razboi nuclear, scrie Daily Mail in editia sa electronica, relatand subiectul unei documentar difuzat pe Channel 5.

Un singur om pare sa fi salvat omenirea de la declansarea unui conflict nuclear, iar povestea acestuia este dezvaluita abia dupa 50 de ani. Vasili Arkhipov, comandantul flotei de submarine rusesti de la aceea vreme, era cunoscut drept un marinar desavarsit si un conducator innascut. Deciziile pe care Arkhipov le-a luat in timpul celor 13 zile par sa fi salvat intreaga planeta de la declansarea celui de-al Treilea Razboi Mondial.

Arkhipov se afla pe submarinul B59, inarmat cu focoase nucleare, cu o putere echivalenta cu a bombelor folosite in 1945 la Nagasaki si Hiroshima. Pe masura ce se apropia de teritoriul Cubei, capitanul rus era constient de faptul ca la suprafata navele si elicopterele americane pornisera o vanatoare impotriva inamicilor rusi.

„La vremea aceea submarinele noastre era inarmate cu «arme speciale», asa le cunosteam noi, nu le stiam de rachete cu focoase nucleare. La vremea aceea nici nu ne puteam imagina ca transportam torpile nucleare” , a declarat, potrivit sursei, Viktor Mikhailov, fost navigator secund pe submarinul rusesc B59.

Cunoscand pericolul la care se expune, flota ruseasca de submarine a luat decizia de a actiona in manevra submersibila de urgenta, pentru a evita un eventual atac din partea navelor si elicopterelor americane. Astfel, timp de o saptamana submarinele rusesti au stat sub apa, iar temperaturile in interiorul acestor vase au ajuns la circa 60 de grade Celsius, practic valori termice de nesuportat pentru membrii echipajului.

Portiile de hrana au fost rationalizate, iar membrii echipajului erau nevoiti sa bea doar un singur pahar de apa pe zi. La suprafata navele americane asteptau ca rusii sa cedeze, nestiind de fapt despre capacitatea imensa de distrugere pe care o aveau armele transportate de submarinele inamice.

„De fapt ceea ce incercam noi sa facem era sa aplicam un fel de tortura contra inamicilor nostri. Sincer, nu cred ca am simtit vreun fel de mila pentru ei. Erau inamicii nostrii. Eram constienti ca probabil aveau probleme in a respira. Era foarte cald in interiorul submarinelor si echipajele erau foarte mari, asa ca probabil se chinuiau in conditiile acelea”, a spus Gary Slaughter, fost marinar pe navele americane.

La un moment dat, americanii au decis sa intensifice presiunea existenta si au lansat in apa grenade de avertizare pentru a-i intimida pe rusi, astfel incat submarinele URSS-ului au crezut ca razboiul deja incepuse. Intr-un moment de panica, Valentin Savitsky, capitanul de pe B59 a ordonat ca toate submarinele rusesti sa isi lanseze torpilele nucleare, fiind convins de faptul ca razboiul incepuse deja.

Totusi, calmul si intuitia lui Vasili Arkhipov a contat enorm in ceea ce avea sa se intample. Acesta a contramandat ordinul dat de Savitsky si a cerut ca submarinele sa nu isi lanseze armamentul, actionand in calitate de comandant al flotei. Acesta a fost momentul in care jurnalistii de la Channel 5 considera ca Vasili Arkhipov a salvat lumea, impiedicand pornirea celui de-al Treilea Razboi Mondial nuclear.

Istoricul Thomas Blanton sustine ca gestul facut de Arkhipov a fost unul foarte calculat si eroic, tratand situatia cu mult calm si rationament.

Vasili Arkhipov a murit in 1998 din cauza expunerii indelungate la radiatii, insa sotia sa il considera un adevarat erou.

„Stia ca ar fi fost o nebunie sa lanseze acele rachete. In Cuba, cu ocazia celei de-a 40-a aniversari a crizei rachetelor foarte multe persoane au participat si au spus ca omul care a prevenit cel de-al Treilea Razboi Mondial este Vasili Arkhipov. Sunt mandra si voi fi mandra in continuare de sotul meu”, a declarat Olga Arkhipov, sotia eroului rus.

Vasili Arkhipov