Omar Hayssam a fost condamnat la 16 ani de inchisoare in dosarul in care este acuzat ca a inselat patru firme cu 1,6 milioane de euro.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins joi ca nefondate recursurile declarate de inculpati, mentinand astfel decizia Tribunalului Bucuresti, care i-a condamnat pe Omar Hayssam la 16 ani de inchisoare, pe Omar Mohamad la 14 ani de inchisoare si pe Quasim Essa tot la 16 ani de inchisoare.

In 20 septembrie 2005, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a lui Omar Hayssam, Omar Mohamad si Quasim Essa, pentru inselaciune.

Potrivit procurorilor, Omar Hayssam, in calitate de presedinte al grupului de firme Manhattan, a initiat o grupare infractionala la care au aderat Omar Mohamad si Quasim Essa, „avand drept scop inducerea in eroare a mai multor parti vatamate, cu ocazia achizivionarii in sistem leasing a mai multor utilaje, scopul final fiind exportarea acestora in Siria si Egipt de catre societati comerciale controlate de catre inculpatul Omar Hayssam, fara achitarea ratelor de leasing”.

Omar Hayssam a produs astfel firmelor de la care a luat in leasing mai multe utilaje un prejudiciu de 1,6 milioane de euro.

In 26 mai 2010, Omar Hayssam si cei doi asociati ai sai, Quasim Essa si Mohamad Omar, au fost condamnati de Tribunalul Bucuresti la 16 si, respectiv, 14 ani de inchisoare in dosarul privind inselarea mai multor firme de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care le-au exportat cu acte false in Siria si Egipt.

Instanta a mai dispus atunci plata a 480.760 de euro catre Volvo si 1.114.223 de euro catre SC Afin Leasing. Totodata, Tribunalul Bucuresti a pus sechestru asigurator pe bunurile acestora, pentru recuperarea prejudiciului.

Sentinta a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti, care a mentinut decizia Tribunalului Capitalei. Ulterior, avocatii celor trei au contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care in 22 noiembrie a dat o decizie definitiva in acest dosar, mentinand comanarile dispuse in cazul celor trei.

In 2008, Omar Hayssam a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in lipsa, la 20 de ani de detentie pentru implicarea in rapirea jurnalistilor romani.

Intr-un alt dosar, in 8 octombrie 2012 Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de inchisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, in timp ce fratii acestuia – Mukhles si Mahmoud – si omul de afaceri Mustafa Tartoussi, acuzati ca i-ar fi inlesnit fuga din tara, au fost achitati.

Pedeapsa dispusa in cazul lui Omar Hayssam a fost contopita cu cea de 20 de ani primita anterior pentru terorism, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de inchisoare. Sentinta nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la ICCJ.

Sirianul Omar Hayssam este urmarit general national si international in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.