Acasă Sanatate OBEZITATEA la COPII poate fi determinata chiar de la varsta de 5...

OBEZITATEA la COPII poate fi determinata chiar de la varsta de 5 ani! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Obezitatea la copii poate fi determinata inca de la gradinita, potrivit unei cercetari publicate in revista americana New England Journal of Medicine.

De asemenea, studiul arata ca riscul de a deveni obezi pana in clasa a patra este de patru ori mai mare in randul copiilor care au fost supraponderali la gradinita decat aceia care au avut o greutate normala.

„Daca tendintele in incidenta obezitatii sunt bine stabilite, noi stim foarte putine despre copiii care devin obezi si la ce varsta”, a explicat Solveig Cunningham, profesor asistent la Facultatea de Sanatate Publica de la Universté Emory, autorul principal al acestei cercetari.

Cercetatorii au analizat datele provenite de la un sondaj realizat in randul copiilor de la gradinite intre 1998 si 1999. Acest sondaj reprezinta un esantion al tuturor copiilor inscrisi la gradinite in aceasta perioada in Statele Unite ale Americii, ceea ce inseamna aproximativ 3,8 milioane, precizeaza autorii.

„Examinand incidenta obezitatii la aceste varste fragede si evolutia sa am putea sa ne informam despre natura acestei epidemii, varsta cu cea mai mare vulnerabilitate si grupurile care intampina cele mai mari rsicuri de a deveni obeze”, a declarat profesorul Cunningham.

Studiul a aratat ca peste 12,4% dintre copiii americani de la gradinita erau obezi si 14,9 supraponderali, potrivit autorilor care s-au bazat pe indicele de masa corporala infantila stabilita de Centrul Federal de Control si Prevenire a Maladiilor (CDC).

Rata de obezitate a fost cu pana la 20,8% mai mare in randul copiiilor cu varsta medie de 14,1 ani.

Incidenta obezitatii a fost mai mare la 14 ani, in randul copiilor de culoare (17%), urmati de hispanici (14%). Rata obezitatii a fost de doar 10% in randul copiilor caucazieni si cei din alte rase.

Totodata, 20% dintre copiii care faceau parte din familii foarte bogate au avut cea mai mica incidenta a obezitatii la gradinita comparativ cu cei din celelalte grupuri socio-economice, porivit studiului.

La toti copiii cu varstele intre 5 si 14 ani, incidenta obezitatii era mai ridicata (25,8%), decat in randul copiilor care faceau parte din familiile cele mai sarace din grup.

Copiii care au avut o greutate mai mare la nastere (peste patru kilograme) si au fost supraponderali la gradinita au inregistrat cel mai mare risc de a deveni obezi inaintea de varsta de 14 ani, potrivit acestei cercetari.

Aproximativ 36% dintre copiii deveniti obezi pana la varsta de 14 ani au avut mai mult de patru kilograme la nastere.

„Noi avem indicii ca unii factori dinainte de nastere si din primii ani de viata joaca un rol important in obezitate”, precizeraza profesorul.

Potrivit cercetatorilor, eforturile de prevenire ar trebui sa se concentreze asupra acestor copii „susceptibili de a deveni obezi mai tarziu in viata”.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos