Acasă Stirile zilei Stiinta Oamenii pot auzi si cu PIELEA! Care este EXPLICATIA?

Oamenii pot auzi si cu PIELEA! Care este EXPLICATIA?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mai nou oamenii pot auzi si cu pielea, senzatiile resimtite la nivelul pielii influentand felul in care percepem sunetele, potrivit cercetatorii canadieni, informeaza bbc.co.uk.

Cercetatorii canadieni au descoperit ca o serie de „rafale” de aer, de mica intensitate si care nu pot fi auzite, dar care insotesc anumite sunete, influenteaza felul in care auzeau participantii la acest studiu.

In opinia oamenilor de stiinta, acest studiu a dovedit faptul ca elementele audio si video nu sunt singurii factori importanti care determina felul in care aud oamenii.

Se cunoaste de mult timp deja faptul ca indiciile vizuale prezente pe fata unui vorbitor pot sa imbunatateasca sau sa interfereze cu felul in care o alta persoana aude discursul respectivei persoane.

Cercetatorii canadieni de la Universitatea British Columbia din Vancouver au dorit sa afle daca senzatiile tactile influenteaza felul in care sunt auzite sunetele.

Ei au comparat sunetele „pa” si „ta” care, atunci cand erau rostite, erau insotite de un usor curent de aer, ce nu poate fi auzit, cu sunetele care nu contin particulele „ba” si „da”.

In acelasi timp, cativa dintre voluntari s-au aflat in fata unui mic curent de aer, aplicat in zona palmelor sau al cefei.
Cercetatorii au descoperit astfel ca particulele „ba” si „da”, cunoscute ca fiind sunete neaspirate, au fost percepute ca echivalentele lor aspirate, „pa” si „ta”, atunci cand pronuntia lor a fost insotita de un curent de aer.

Studiul sugereaza faptul ca oamenii folosesc informatiile senzoriale tactile, impreuna cu alte indicii, pentru a descifra ceea ce li se spune.

Aceasta descoperire ar putea conduce la o serie de progrese in domeniul tratamentelor aplicate persoanelor care sufera de diverse deficiente auditive.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos