Acasă Cultura Calendar Ortodox Oamenii nu cunosc SIMBOLUL VERIGHETEI! Parintele Arsenie Papacioc face lumina!

Oamenii nu cunosc SIMBOLUL VERIGHETEI! Parintele Arsenie Papacioc face lumina!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Parintele Arsenie Papacioc vorbeste intr-un interviu realizat de tinerii din ASCOR Bucuresti despre simbolul verighetei pe care multi oameni nu il cunosc.

Conditiile de intemeiere a unei familii sunt la fel, in orice moment istoric. De pilda, nu saracia impiedica valoarea trainiciei unei familii, pentru ca iubirea imbogateste orice.

Ce dulce este iubirea!… Dar sa nu se mearga pe instincte si pe placeri intr-o casnicie, ci gandind la un scop suprem: mantuirea reciproca. Stimularea continua, reciproca, spre acest scop este obligatorie, pentru ca e o mare raspundere. Valoarea unei flori nu sta intr-o petala pe care a luat-o vantul, ci trebuie vazuta valoarea intrinseca a florii.

Asa ca, dragii mei, o casnicie se intemeiaza pe o iubire adevarata si pe o coordonata exclusiv crestina. E o mare greseala sa te indragostesti de un baiat sau de o fata si punem problema casatoriei pentru ca mi-e drag de el sau de ea. Nu, nu. Trebuie vazut, cat de cat, daca sunt strabatuti de fiorii sfintei raspunderi pe care o cere casatoria. Pentru ca o femeie care se casatoreste va naste si ea trebuie sa re-nasca copilul, prin educatie. Deci, trebuie sa fie foarte pregatita.
Tinerii crestini trebuie sa se deosebeasca de pagani, care se casatoresc pentru placeri. Pentru ca frumusetea o sa se mai schimbe, dar trebuie sa ramana mai departe frumusetea crestina din fiecare, pentru fiecare. Asta e verigheta, care se si da: iubirea celuilalt catre celalalt, adica iubirea nu are nici inceput, nici sfarsit – asta ar fi semnificatia verighetei. Exista mai multe conditii, din punct de vedere strict religios, pe care trebuie sa le indeplineasca tinerii, si printre ele sunt si acestea doua: sa se iubeasca si sa fie si parintii de acord. Aici, de multe ori, este un conflict intre iubirea tinerilor si acordul parintilor. Si atunci trebuie sa optam pentru unul din doua, daca lucrurile nu mai pot ramane pe loc: sa se iubeasca in Hristos, in scopul casatoriei.

Sursa: ortodox.md