Acasă Stirile zilei Stiinta Oamenii de stiinta au STABILIT! Cazul care a provocat cel mai mare...

Oamenii de stiinta au STABILIT! Cazul care a provocat cel mai mare numar de raniti in urma caderii unui METEORIT pe Pamant!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii de stiinta au stabilit cazul cu cel mai mare numar de raniti inregistrat in urma caderii unui meteorit pe Pamant.

Este vorba de Meteoritul de la Celiabinsk, un corp ceresc cu un diametru de 17 metri si o greutate de peste 10.000 de tone la intrarea in atmosfera, care a explodat, la 15 februarie 2013, deasupra Muntilor Ural.

Cele peste 1200 de persoane, dintre care peste 80 de copii, au fost ranite de cioburile de geamuri sparte sau de obiecte deplasate de unda de soc.

Pe parcursul caderii, dupa intrarea in atmosfera cu o viteza de 18-20 km/s, meteoritul a inceput sa se dezintegreze datorita supraincalzirii si topirii, si sa se rupa in bucati incandescente incepand cu o altitudine de aproximativ 50 — 30 km, care s-au prabusit cu o viteza aproximativa de 35.000 km/ora (de zece ori mai repede decat un glonte).

Daunele principale, in urma caderii, s-au produs in Celiabinsk si in alte cinci localitati vecine: Emanjelinsk, Kopeisk, Korkino, Iujnouralsk si Etkul. La sol, in orasul Celiabinsk, s-a intrerupt comunicarea cu telefoanele celulare, iar numeroase cladiri au fost evacuate.

Sursa: agerpres.ro

Citeste caplimpede