Acasă World Oamenii de stiinta au dovezi ca viata pe Pamant a aparut mult...

Oamenii de stiinta au dovezi ca viata pe Pamant a aparut mult mai devreme decat se credea!

Geoscience Professor John Valley is pictured in the Wisconsin Secondary Ion Mass Spectrometer Lab (WiscSIMS) in Weeks Hall at the University of Wisconsin-Madison on Dec. 15, 2017. Researchers J. William Schopf, professor of paleobiology at UCLA, and John W. Valley, professor of geoscience at the UW-Madison, have confirmed that microscopic fossils discovered in a nearly 3.5 billion-year-old piece of rock in Western Australia are the oldest fossils ever found and indeed the earliest direct evidence of life on Earth. (Photo by Jeff Miller / UW-Madison)
Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mai multe fosile microscopice descoperite in Australia intr-o roca datata acum 3,5 miliarde de ani sunt cele mai vechi fosile descoperite vreodata pe Terra si reprezinta cea mai veche amprenta a unor microorganisme de pe planeta noastra, au confirmat oamenii de stiinta potrivit carora viata ar fi aparut probabil mult mai devreme decat se credea pana acum, relateaza marti AFP.

Lucrarea publicata luni in cea mai recenta editie a revistei stiintifice americane Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) sugereaza, de asemenea, ca ar putea exista viata in alte parti ale Universului, cel putin sub forma microorganismelor.

Cercetatorii de la Universitatile din California si Wisconsin-Madison au identificat, datorita unei noi tehnologii numita spectrometrie de masa, semnaturi chimice ale unsprezece exemplare microbiene care apartin unui numar de cinci specii dintre care unele sunt similare cu cele existente astazi.

”Acesta este primul cel mai vechi loc de pe planeta din care avem amprenta digitala morfologica si chimica a vietii”, a explicat John Valley, profesor de geostiinte la Universitatea din Wisconsin, principalul coautor al acestui studiu.

„De asemenea, am descoperit ca exista mai multe tipuri de metabolism si diferite specii cu functii biologice diferite – unele produc metan, altele il consuma sau utilizeaza energie solara pentru fotosinteza”, a precizat acesta pentru sursa citata.

Metanul urma sa formeze o parte semnificativa din atmosfera tanarului Pamant, bombardata frecvent de comete, unde oxigenul era rar sau absent.

Unele dintre aceste bacterii, acum disparute, apartineau grupului Archaea de microorganisme procariote unicelulare, fiinte vii fara nucleu. Altele erau asemanatoare speciilor microbiene de astazi.

Acest studiu sugereaza ca unele dintre microfosile – denumite astfel deoarece nu sunt vizibile cu ochiul liber – descrise pentru prima data in 1993 in jurnalul ”Science” pentru functia morfologia lor unica, cilindrica si filamentoasa, ar fi putut sa traiasca intr-o perioada cand nu exista inca oxigen pe Pamant.

Aceste organisme – cu o latime de 0,01 milimetri – au format o comunitate de microorganisme foarte bine dezvoltate care probabil nu au constituit zorii vietii”, a mai spus profesorul Valley.

Faptul ca mai multe tipuri de microbi traiau deja acum 3,5 miliarde de ani ”ne indica faptul ca viata pe Terra a aparut mult mai devreme, fara ca cineva sa stie exact cand, si confirma totodata ca nu este foarte dificil ca o forma de viata primitiva sa evolueze catre microorganisme mai avansate”, a subliniat William Schopf, profesor de paleobiologie la Universitatea din California, un alt coautor al acestei lucrari.

Pentru el, acest studiu, alaturi de altele, indica faptul ca viata ar putea fi frecventa in cosmos. Concluziile cercetarilor publicate in 2001 de echipa profesorului Valley au sugerat ca oceanele cu apa lichida existau acum 4,3 miliarde de ani, cu peste 800 de milioane de ani inainte de fosilele descrise in aceasta lucrare si cu doar 250 de milioane de ani dupa formarea Pamantului. „Nu avem nicio dovada directa ca viata exista acum 4,3 miliarde de ani, insa nu exista niciun motiv pentru care sa credem ca acest lucru nu ar fi fost posibil. Este ceva ce cu totii am dori sa aflam”, a mai spus Valley.

Studii publicate in septembrie in revista britanica ”Nature” au scos la iveala descoperirea unor potentiale indicii ale vietii de acum 3,95 miliarde de ani, cele mai vechi pana in prezent, insa acestea urmeaza sa fie confirmate.

Microfosilele au fost identificate in granule de grafit – o forma de carbon – prezente in roci sedimentare vechi, descoperite in Australia de Vest.

Sursa: Agerpres