Oamenii de stiinta au descoperit unde se afla sursa imaginatiei in creierul uman, potrivit agerpres.ro.

Capacitatea omului de a-si folosi imaginatia nu dispare dupa perioada copilariei, cand in joaca betele devin sabii si terenurile de joaca palate. Persistenta ei o demonstreaza creatorii de arta, inventatorii de unelte si oamenii de stiinta.

Exista de mai multa vreme teorii ca imaginatia se bazeaza pe o ampla retea neuronala, in creier, dar a demonstra existenta unui anume ‘spatiu de lucru mental’ s-a dovedit a fi dificila.

In noul studiu, cercetatorii le-au cerut celor 15 participanti sa-si imagineze o serie de forme vizuale abstracte si sa le combine, mental, in forme mai complexe sau sa le descompuna, tot mental, in parti separate, si le-au masurat activitatea cerebrala cu ajutorul rezonantei magnetice.

S-a constatat ca pentru asemenea activitati imaginative se pune in functiune o intreaga retea corticala si subcorticala in mare parte a creierului, retea care pare a fi acel ‘spatiu de lucru mental’ despre care oamenii de stiinta considera ca ar fi responsabil cu imaginatia.

‘Constatarile noastre ne-au adus mai aproape de a intelege cum modul in care este organizat creierul uman ne deosebeste de alte specii si asigura un spatiu intern generos pentru gandirea libera si creativa’, a conchis intr-un comunicat de presa Alex Schlegel, de la Dartmouth College, din Hanover, New Hampshire /SUA/, principalul autor al studiului.

‘Stabilirea acestor diferente ne va permite sa intelegem de unde vine creativitatea umana si, posibil, sa recream aceste procese creative in masini’, a adaugat cercetatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.