Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca aceste pasari simt in mod natural trecerea vremii, dar influenta pe care o poate juca lumina ca declansator al cantecului de dimineata al cocosului nu trebuie inca exclusa, conform AFP.

Studiul semnat de Tsuyoshi Shimmura si de Takashi Yoshimura, a fost publicat luni in revista americane Current Biology si sustine ca acest cantec specific pe care cocosii il lanseaza chiar inaintea zorilor este reglat de ritmul circadian.

Cocosii folositi in observatii au fost plasati intr-un mediu cu lumina permanenta si incepeau sa cante in fiecare zi, chiar inainte de rasaritul Soarelui, noteaza cei doi cercetatori de la Universitatea din Nagoya. Cei doi ajung astfel la concluzia ca acest comportament matinal al cocosilor este reglat de ritmul circadian.

Desigur, mai adauga ei, pot exista si alti factori, cum ar fi aparitia luminii solare sau cantecul celorlalti cocosi, dar frecventa mare a acestui cantat specific, chiar inainte de venirea zorilor, este generata de ceasul intern al acestor pasari.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.