Acasă Stirile zilei Oamenii de stiinta au descoperit ceva surprinzator: Adam si Eva au trait...

Oamenii de stiinta au descoperit ceva surprinzator: Adam si Eva au trait in Africa, dar probabil nu s-au intalnit niciodata!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii de stiinta au publicat un studiu conform caruia Adam si Eva au trait in Africa in aceeasi perioada, dar probabil nu s-au intalnit, potrivit mediafax.ro.

Pana de curand, oamenii de stiinta credeau ca „Adam cu cromozomul Y” si „Eva mitocondriala” – cei mai recenti stramosi comuni ai barbatilor si femeilor – au trait in epoci complet diferite, informeaza dailymail.co.uk.

Insa, potrivit unui studiu realizat recent pe 69 de barbati din zone diferite de pe Glob, „Adam cu cromozomul Y” a pasit pe Pamant in urma cu 120.000 de ani – 156.000 de ani, mult mai devreme decat credeau oamenii de stiinta.

Aceasta datare recenta il plaseaza pe Adam mult mai aproape – ca interval de timp – de Eva, care a aparut pe Pamant in urma cu 99.000 de ani – 148.000 de ani.

Oamenii de stiinta sunt insa de parere ca „este extrem de putin probabil” ca Adam si Eva sa fi fost „exact contemporani”.

Carlos Bustamante, profesor de genetica la Universitatea Stanford din California, a declarat:

„Cercetarile precedente au indicat faptul ca cel mai recent stramos comun al barbatului a trait mult mai recent decat cel mai recent stramos comun al femeii. Insa studiul nostru a evidentiat faptul ca nu a existat o discrepanta”.

„Eva mitocondriala” si „Adam cu cromozomul Y” sunt cei doi indivizi care, transmitandu-si o parte din genele lor, au contribuit la vasta expansiune a speciei umane.

Insa multe aspecte despre existenta lor, inclusiv locul in care au trait, sunt invaluite in mister.

Savantii americani au comparat variatiile cromozomului Y in randul voluntarilor din noua zone geografice distincte, inclusiv din unele care au devenit disponibile pentru cercetari stiintifice abia recent, precum Namibia, Republica Democrata Congo, Gabon, Algeria, Pakistan, Cambodgia, Mexic si regiunea rusa Siberia.

In pofida numelor lor celebre, care evoca un cuplu unic, ai carui copii au populat lumea, Adam si Eva nu au fost singurul barbat, respectiv singura femeie care au trait in acea epoca, nici singurii oameni ai caror urmasi traiesc in zilele noastre.

Ei au avut pur si simplu sansa de a transmite cu succes cromozomul Y si genomul mitocondrial de-a lungul mileniilor celor mai multi dintre oamenii din zilele noastre.

Utilizand microscoape deosebit de puternice, cercetatorii au identificat aproximativ 11.000 de mutatii genetice, care i-au ajutat sa stabileasca asocieri genetice si cronologii de o acuratete fara precedent.

Autorii studiului au obtinut astfel de rezultate pentru 10 milioane de nucleotide, biomolecule care formeaza elementele din care este alcatuit cromozomul Y, pentru fiecare individ din grupul de voluntari.

Rata anuala a mutatiilor a fost apoi estimata prin compararea cu un eveniment cunoscut – aparitia primelor asezari umane in cele doua Americi in urma cu circa 15.000 de ani.

Cercetatorii au repetat analiza cu ADN-ul mitocondrial al voluntarilor pentru a obtine doua estimari temporale pentru Adam si Eva, reusind sa demonstreze astfel, pentru prima data in istorie, ca perioadele de timp in care cei doi au aparut se suprapun.

„Acum putem sa datam anumite evenimente intr-un mod foarte precis. Am gasit o mutatie unica, care arata ca trei linii genetice stravechi s-au unit in urma cu 48.000 de ani, plus sau minus cateva sute de ani. Acuratetea acestei datari este extraordinara”, a spus profesorul Bustamante.