Acasă Stirile zilei Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca Luna este cu 100...

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca Luna este cu 100 de milioane de ani mai tanara decat se credea! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca Luna ar fi aparut cu 100 de milioane de ani mai tarziu decat se credea, potrivit agerpres.ro.

Principala teorie despre nasterea satelitului natural al Pamantului indica ca acesta a aparut dupa ce o planeta misterioasa, de o marime apropiata de cea a planetei Marte – s-a ciocnit cu Pamantul in urma cu aproximativ 4,56 miliarde de ani, la putin timp dupa nasterea sistemului nostru solar. O serie de noi analize realizate asupra mostrelor de roci selenare indica faptul ca Luna are varsta cuprinsa intre 4,36 si 4,45 miliarde de ani, deci este cu cel putin 100 de milioane de ani mai tanara decat se credea.

Aceasta concluzie poate duce la modificarea intelegerii modului in care a evoluat Pamantul tanar si satelitul sau natural.

„Exista cateva implicatii importante ale acestei descoperiri ce nu au fost inca explicate”, sustine Richard Carlson de la Carnegie Institution for Science din Washington, D.C.. „Spre exemplu, daca Pamantul era deja format, un astfel de impact ar fi distrus atmosfera primordiala ce ar fi putut sa fie deja formata”, a explicat el.

Oamenii de stiinta cunosc ca varsta sistemului nostru solar este de 4,568 miliarde de ani. Ei pot identifica cu multa precizie si varsta corpurilor cosmice relativ mici, asa cum sunt asteroizii, observand cand aceste corpuri au trecut prin evenimente de topire – o consecinta partiala a caldurii degajate in urma coliziunii sau fuziunii dintre aceste obiecte.

Spre exemplu, analiza meteoritilor proveniti de pe asteroidul Vesta (fragmente desprinse din asteroid care au cazut pe Pamant) au dezvaluit faptul ca acest asteroid de 530 de kilometri lungime are varsta de 4,565 de miliarde de ani. Vesta s-a racit relativ repede si este prea mic pentru a retine suficienta caldura interna care apoi sa de a nastere fenomenului de vulcanism, conform lui Carlson.

Corpurile cosmice mari sunt insa mult mai greu de datat, mai sustine el.

„Daca intrebati ce varsta are Pamantul sau ce varsta are Luna, nu poti primi un raspuns foarte exact. Este probabil ca Pamantul a avut nevoie de o perioada mult mai lunga pentru a ajunge la dimensiunile sale, prin comparatie cu un mic asteroid asa cum este Vesta, iar fiecare nou pas in evolutia Pamantului ca planeta tinde sa stearga, sau macar sa ascunda dovezile etapelor anterioare”, a mai explicat Carlson.

Conform teoriei care sustine formarea Lunii dupa o ciocnire dintre Pamant si o alta planeta, satelitul natural al Terrei era un mare ocean din roca topita la putin timp dupa nasterea sa. In prezent, cea mai precisa estimare a vechimii mostrelor de roca provenite din acel ocean primordial de lava indica varsta de 4,360 miliarde de ani.

De cealalta parte, aici, pe Pamant, oamenii de stiinta au descoperit urme in mai multe locuri ale unui fenomen major de topire ce s-ar fi produs in urma cu aproximativ 4,45 miliarde de ani. In consecinta, oamenii de stiinta sustin ca acest eveniment cosmic catastrofal ce a dus la nasterea Lunii s-a produs in acea perioada, cu aproximativ 100 de milioane de ani mai devreme.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos