Acasă Stirile zilei Stiinta Oamenii de stiinta ar putea crea PORTRETE ROBOT ale infractorilor pe baza...

Oamenii de stiinta ar putea crea PORTRETE ROBOT ale infractorilor pe baza ADN-ului descoperit la locul faptei!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii de stiinta ar putea crea portrete robot ale infractorilor pe baza ADN-ului descoperit la locul faptei, dupa ce au descoperit metoda de a transforma acele componente genetice in imagini cu chipul persoanei respective.

Cercetatorii din Statele Unite au identificat 20 de gene care au „efecte semnificative” asupra modului in care arata chipul uman prin identificarea mutatiilor cunoscute ce cauzeaza deformarea fetei si a capului, conform sky.com.

Diferitele versiuni ale genelor afecteaza trasaturi cum ar fi buzele, forma si alcatuirea oaselor din jurul ochilor, precum si forma fetei si a craniului.

„In prezent, utilizam ADN-ul pentru a asocia anumite fragmente de tesut cu un individ sau pentru a identifica un individ, dar deocamdata, acestea sunt toate informatiile care se pot obtine din ADN. Deocamdata, nu putem ajunge de la ADN la chipul persoanei respective si invers, dar acest lucru ar trebui sa fie posibil”, a afirmat coordonatorul studiului, profesorul Mark Shriver, de la Universitatea de stat din Pennsylvania.

„O asemenea modelare predictiva ar putea fi utila din punct de vedere judiciar; de exemplu, ADN-ul lasat la locul faptei ar putea fi testat, pentru crearea unui model facial, care sa contribuie la restrângerea cercului potential de suspecti. Mai mult, metodele noastre ar putea fi folosite pentru a estima trasaturile faciale ale urmasilor, ale stramosilor decedati si chiar ale speciilor umanoide care au disparut”, se arata in articolul publicat in revista online Public Library of Science Genetics.

Echipa de cercetatori a creat un model care a utilizat o serie de trasaturi fizice ale unor oameni cu descendenta mixta vest-africana si europeana, originari din Statele Unite, Brazilia si Insulele Capului Verde. Pornind de la acest model, au fost realizate imagini 3D pentru a stabili relatia dintre diferentele faciale si efectele acestora asupra sexului, etniei si variantelor genetice individuale.

Tehnologia este inca intr-o faza incipienta, dar oamenii de stiinta sunt convinsi ca aceasta ar putea deveni o inovatie majora in domeniul intelegerii relatiei dintre ADN si chipul uman.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos